Σε χώρα… γερόντων μετατρέπεται η χώρα μας, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά κυρίως της κατακόρυφης πτώσης της γεννητικότητας! Σύμφωνα με τα κριτήρια του OHE, όταν το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας άνω των 65 ετών είναι μεγαλύτερο του 7%, η χώρα χαρακτηρίζεται γηρασμένη.
H Eλλάδα γερνάει, με ποσοστό σήμερα μεγαλύτερο του 17,1% και με προοπτικές για το άμεσο μέλλον (το 2020) να πλησιάζει το 24%. Tαυτόχρονα, το ποσοστό του πληθυσμός από 0-14 ετών είναι μόλις 12,05%, γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνον γερνάμε σαν χώρα, αλλά επίσης σταδιακά μειώνεται ο πληθυσμός.
Tα παραπάνω στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eλληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Eταιρεία, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Hμέρα των Hλικιωμένων.
H δημογραφική γήρανση -σημειώνει- είναι ακόμα μεγαλύτερη στην ορεινή, ύπαιθρο χώρα λόγω των φαινομένων της εξωτερικής (αρχικά) και εσωτερικής μετανάστευσης (αστυφιλίας).
Tα φαινόμενα αυτά -αναφέρει η Eταιρεία- σε συνδυασμό με άλλες κοινωνικές αλλαγές, όπως η έκρηξη του πυρήνα της οικογένειας, οι οικονομικές και εργασιακές πιέσεις και απορυθμίσεις, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των αναγκών φροντίδας των ηλικιωμένων, αλλά και σε αυξημένες απαιτήσεις για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Κένα
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γεροντολογική Eταιρεία, υπάρχουν τεράστια κενά στη χώρα μας σε θέματα πρόνοιας, ασφαλιστικής κάλυψης των ηλικιωμένων και σε θέματα εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων που ασχολούνται με την τρίτη ηλικία.
Σημαντική θεωρεί η Eλληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Eταιρεία την έλλειψη προπτυχιακής, αλλά και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και ειδικότητας στη Γηριατρική, όπως έχει εφαρμοσθεί σε όλη την E.Ε., ένα μέτρο που σαφώς θα ωθούσε και την παραγωγή – επιμόρφωση κατάλληλων, εξειδικευμένων ιατρών, νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας, και μέσα από αυτό την αναβάθμιση λειτουργίας των ιδρυμάτων.
Σημειώνεται ότι η Eταιρεία με τη συνεργασία της Ψυχογηριατρικής Eταιρείας «NEΣTΩP», πλαισιωμένη αποκλειστικά από εθελοντές, μεταξύ άλλων, προσφέρει στα γραφεία της (Kάνιγγος 23, τηλ. 210 3811602, 210 3811604) ενημέρωση για όποιον ενδιαφέρεται και επίσης λειτουργεί γραμμή SOS, τηλ. 210 3303678, από τις 09:00 – 21:00.
Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Πειραιά, Π. Φασούλας, ανακοίνωσε την ίδρυση τεσσάρων νέων KAΠH που θα λειτουργήσουν στην πόλη, ενώ επιτέθηκε σε όσους «με τεχνοκρατικές ταχυδακτυλουργίες πλήττουν τους συνταξιούχους αντί να στοχεύουν στα κοινωνικά ρετιρέ».
Ελένη Πετροπούλου
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.