Περίπτερα σε πολύτεκνους

Περίπτερα σε πολεμιστές της Κύπρου, Πολύτεκνους και ΑΜΕΑ

Αδειες για εκμετάλλευση περιπτέρων θα μπορούν στο εξής να πάρουν οι πολεμιστές της Κύπρου, άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ) και πολύτεκνοι και μάλιστα με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για τους ανάπηρους και θύματα πολέμου.

Με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επεκτείνεται και σε αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν περίπτερα, χωρίς να θίγονται οι κατηγορίες πολιτών στις οποίες ήδη χορηγούνται οι σχετικές άδειες.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που θέτει το σχέδιο ΠΔ είναι η μόνιμη κατοικία του αιτούντος (πολεμιστή Κύπρου, πολύτεκνου ΑΜΕΑ) για μια 5ετία τουλάχιστον στον τόπου όπου ζητά την παραχώρηση, να μην υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση στο δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, Τράπεζα κλπ. ή να μη λαμβάνει σύνταξη από αυτά, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει το εκάστοτε αφορολόγητο ποσό του ετήσιου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις και, τέλος, να μην έχει παραιτηθεί ή στερηθεί με δική του υπαιτιότητα το δικαίωμα εκμετάλλευσης περιπτέρου, που του είχε παραχωρηθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ οι πολεμιστές της Κύπρου ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα, αφού ληφθούν υπόψη η οικονομική τους κατάσταση, τα προβλήματα λειτουργικότητας κλπ., ενώ οι υπόλοιπες θέσεις που θα προκύψουν από τον νόμο 3648/08 (με τη μείωση του σχετικού συντελεστή) θα κατανέμονται σε ΑΜΕΑ και σε πολυτέκνους σε ποσοστό 60% και 40% αντίστοιχα.

assets_large_t_420_1112901Στο νομοθέτημα γίνεται μοριοδότηση όλων των ευαίσθητων αυτών κοινωνικών ομάδων ανά κατηγορία, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό αναπηρίας ή των αριθμό των τέκνων και πάντοτε την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των αιτούντων άδεια.

Για τους πολεμιστές Κύπρου προβλέπεται η μετά τον θάνατο του δικαιούχου μεταβίβαση της άδειας περιπτέρου στη σύζυγό του, εφόσον πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Το σχέδιο ΠΔ προβλέπει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων περιπτέρων, που θα προκύψουν με την εφαρμογή του Ν. 3648/08. Ετσι, αφού το σχέδιο ΠΔ εγκριθεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ), στη συνέχεια κάθε Νομαρχία της χώρας θα πρέπει να προσδιορίσει τον αριθμό αδειών εκμετάλλευσης που θα προκύψουν από την υλοποίηση του Ν. 3648/08 και κατόπιν να καθοριστούν οι νέες θέσεις περιπτέρων, αφού προηγηθεί σχετική εισήγηση των δήμων ή κοινοτήτων αλλά και γνώμη των εκπροσώπων των ενδιαφερομένων πολιτών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΕΘΝΟΣ, 17 Οκτωβρίου 2008


Αρέσει σε %d bloggers: