ΣτΕ: Δικαίωση πολυτέκνων για το ειδικό επίδομα

kids2Κόλαφο για τη δυσλειτουργία του Δημοσίου αποτελεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει ταυτόχρονα διέξοδο στους πολύτεκνους, οι οποίοι στερήθηκαν το ειδικό επίδομα λόγω των προϋποθέσεων του νόμου 2459/97.

Με την απόφασή του το ΣτΕ υποχρεώνει την Πολιτεία να καταβάλει στους πολύτεκνους το ειδικό επίδομα, χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς οι διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το 2001.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει πολύτεκνη μητέρα στην οποία αρνήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες να επαναχορηγήσουν το επίδομα πολυτέκνου που είχε πάψει να λαμβάνει βάσει του νόμου, παρά το γεγονός ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του. Η άρνηση στηριζόταν στο γεγονός ότι η πολύτεκνη μητέρα δεν ήταν διάδικος ενώπιον του ΣτΕ, όταν εκδόθηκε η απόφαση του 2001 και γι΄ αυτόν τον λόγο δεν ήταν δυνατόν να εφαρμοστεί στην περίπτωσή της.

Το ΣτΕ ωστόσο δέχθηκε ότι η διοίκηση όφειλε να ανακαλέσει την απόφασή της εφόσον στηριζόταν σε διάταξη νόμου, που κρίθηκε αντίθετη προς το Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν παράλειψη ανάκλησης παράνομης διοικητικής πράξης συνιστά παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009


Αρέσει σε %d bloggers: