Ο ΟΕΚ επισπεύδει τις διαδικασίες για δημοπράτηση 2.692 κατοικιών

ERGATIKES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tο προσεχές διάστημα αναμένεται η δημοπράτηση 2.692 κατοικιών από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τους δήμους για την αγορά οικοπέδων προκειμένου όλο και περισσότεροι δικαιούχοι να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οργανισμού, περίπου 1.600 κατοικίες κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ περίπου 1.100 θα δημοπρατηθούν μέσα στον χρόνο. Στόχος του οργανισμού είναι να συντμηθεί ο χρόνος που απαιτείται για τη χορήγηση της εκάστοτε κατοικίας. Βελτίωση των δανειοδοτικών προγραμμάτων. Περισσότερες συμβάσεις με τις τράπεζες με ευνοϊκότερους όρους για τους δανειολήπτες μέσω του ΟΕΚ.

Βελτίωση των προγραμμάτων άτοκης δανειοδότησης για τους τρίτεκνους, αλλά και του προγράμματος για τους πολύτεκνους και τις παροχές των ατόμων με αναπηρίες. Προβλέπεται ήδη η άτοκη δανειοδότηση για 2.500 πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες και πυρόπληκτους.

Επέκταση του επιδόματος ενοικίου, ώστε να αφορά ακόμη περισσότερους ανθρώπους. Φέτος αναμένεται να αφορά 120.000 δικαιούχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιδότησης ενοικίου ανέρχεται στο ποσό των 220 εκατ. ευρώ, ενώ της άτοκης δανειοδότησης στα 250 εκατ. ευρώ.

Το Yπουργείο Απασχόλησης έχει ήδη ξεκινήσει στενή συνεργασία με τους δήμους για την κατασκευή κατοικιών μέσα στην πόλη και όχι περιφερειακά. Αναμένεται να υπάρξει συνεργασία με όλους τους δήμους για την απόκτηση και αξιοποίηση οικοπέδων εντός των πόλεων. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί και εγκρίνει η διοίκηση του οργανισμού, οι οικισμοί πρέπει να εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό της πόλης και μην είναι διάσπαρτοι και αποκομμένοι περιφερειακά της πόλης. Στόχος είναι να ξεπεραστεί η απαξίωση του όρου εργατική κατοικία. Παράλληλα στο πλαίσιο συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς, η διοίκηση του οργανισμού μπορεί να αναλαμβάνει την οικιστική αξιοποίηση άλλων εκτάσεων, όπως και τη συντήρηση και κατασκευή έργων που για λογαριασμό των δήμων. Συνυπολογίζοντας τις υπό εξέλιξη μελέτες, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των υπό ανέγερση κατοικιών θα ανέρχεται σε 3.000. Ειδικότερα, στον κατασκευαστικό τομέα διαπιστώνεται μεγάλο άλμα, τόσο στον αριθμό των οικισμών όσο και στην ποιότητα των διαδικασιών. Eτσι, μέχρι το τέλος του 2008, υπολογίζεται ότι δημοπρατήθηκαν πάνω από 727 κατοικίες σε 14 συνολικά οικισμούς, που σημαίνει μια αύξηση άνω του 130% σε σύγκριση με τα δυο προηγούμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ: Express.gr  (10 ΜΑΪΟΥ 2009)


Αρέσει σε %d bloggers: