9μηνη θητεία στο Στρατό Ξηράς

parade_lokΜειώνεται στους 9 μήνες η στρατιωτική θητεία για όσους κατατάσσονται στο Στρατό Ξηράς από τον Αύγουστο. Η εφαρμογή του μέτρου θα έχει μάλιστα και αναδρομική ισχύ, με κλιμάκωση από την πρώτη σειρά κατάταξης του έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σχεδιάζει ταυτόχρονα κατάργηση του θεσμού των κληρώτων σε Ναυτικό και Αεροπορία από το 2010-2011.

Στις εξαγγελίες αυτές προέβη χθες ο κ. Βαγγέλης Μειμαράκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, υποστηρίζοντας ότι πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου είχε εκληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του 9μήνου, αλλά δεν ήθελε να θεωρηθεί προεκλογικό μέτρο. Βάσει των όσων είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, από τη σειρά του Αυγούστου αυτοί που θα καταταγούν στο Στρατό Ξηράς θα υπηρετούν 9 αντί 12 μήνες. Για όσους μπήκαν στο Στρατό με τη σειρά του Μαΐου θα ισχύσει δίμηνη μείωση, ενώ ένα μήνα νωρίτερα θα πάρουν απολυτήριο όσοι ντύθηκαν στο χακί το Φεβρουάριο. Η θητεία ενός έτους θα διατηρηθεί για τους δύο κλάδους, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Στα σχέδια του κ. Μειμαράκη είναι, ωστόσο, η κατάργησή της εντός της επόμενης διετίας, με αναπλήρωση ναυτών και σμηνιτών από επαγγελματίες οπλίτες.

Με την εφαρμογή του 9μήνου θα υπάρξουν τροποποιήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες των οπλιτών του Στρατού. Κατ’ αρχήν, όλοι οι στρατιώτες μετά τη βασική εκπαίδευση και την εκπαίδευση ειδικότητας στο Κέντρο θα μετατίθενται σε μονάδες της παραμεθορίου και της περιφέρειας, απ’ όπου και θα απολύονται. «Ολοι πρέπει να πηγαίνουν στο Στρατό και όλοι στην περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Μειμαράκης. Επίσης, θα υπάρξει συρρίκνωση στη διάρκεια της θητείας των ειδικών κατηγορίων. Αυτοί που σήμερα υπηρετούν 9 μήνες (όπως τα τέκνα των πολύτεκνων οικογενειών) θα παραμένουν στο Στρατό για 6-7 μήνες. Ανάλογες ρυθμίσεις θα γίνουν και για τις άλλες κατηγορίες μειωμένης θητείας. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, το θέμα των αναβολών στράτευσης και τα όριά τους (ο επαναπροσδιορισμός τους) θα εξετασθούν σε επόμενη φάση.

Από τη μείωση της θητείας αναμένεται να προκύψει στο Στρατό ένα κενό στο ανθρώπινο δυναμικό, και συγκεκριμένα στους στρατευσίμους, της τάξεως των 10.000. Η κάλυψή του, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα γίνει με τρεις τρόπους. Πρώτον, με το «στοπ» στις μετατάξεις (θα γίνονται μόνο σε ειδικές περιπτώσεις). Ηδη ο κ. Μειμαράκης δεν έχει κάνει μετατάξεις από τις αρχές του 2009, «εξοικονομώντας» για το Στρατό 4.000 οπλίτες. Δεύτερον, με τις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών. Θεσμοθετήθηκε το 2008 νέα οροφή, 40.000 επαγγελματιών οπλιτών, που δίνει το δικαίωμα για 15.000 επιπλέον προσλήψεις τα επόμενα χρόνια. Τρίτον, με την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, που προβλέπει κλείσιμο στρατοπέδων και ηλεκτρονική φύλαξη με σκοπό την αποδέσμευση οπλιτών.

Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, διά της εκπροσώπου του στα θέματα Αμυνας κ. Βάσως Παπανδρέου, επικρίνει την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για κομματικά οφέλη και εφαρμογή του 9μήνου πριν από την υλοποίηση των αναγκαίων προυποθέσεων.

Αριθμοί

42.000 οπλίτες υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από την οροφή των 93.500 του ανθρώπινου δυναμικού. 10.000 είναι το «κενό» που θα προκύψει από την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης της θητείας. 15.000 επαγγελματίες οπλίτες θα προσλάβει το υπουργείο Αμυνας μετά το νόμο αύξησης της οροφής τους στις 40.000. 4.000 στρατιώτες «εξοικονομήθηκαν» από τη μη πραγματοποίηση μετατάξεων από τις αρχές του έτους. 9.000 κληρωτοί θα είναι το όφελος για το Στρατό από την κατάργηση της θητείας το 2010-2011 σε Ναυτικό και Αεροπορία. 20 δισ. ευρώ θα κοστίσει η μετεξέλιξη των Ε. Δ. με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τα επόμενα 15-20 χρόνια. 18.000 υπολογίζονται οι ανυπότακτοι εξωτερικού, ενώ στις 15.000 ανέρχονται οι του εσωτερικού.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (10-06-2009)


Αρέσει σε %d bloggers: