Morgan Stanley: Επίκειται δημογραφικό σοκ με σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία
Περαιτέρω άνοδο του ελλείμματος στο 13,7% του ΑΕΠ το 2010, από 12,4% που το αναμένει φέτος, προβλέπει η Economist Intelligence Unit που χαρακτηρίζει αντιφατική την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα και να προχωρήσει σε παροχές για να στηρίξει την οικονομία.
Την ίδια ώρα, δραματικές προβλέψεις για την Ελλάδα κάνει η Morgan Stanley που κρίνει πως κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι η μεσομακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους ενώ χαρακτηρίζει υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα το δημογραφικό.
Σε ειδική ανάλυση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, η Economist Intelligence Unit αναφέρεται εκτενώς στις νέες αναθεωρήσεις των ελληνικών στοιχείων και διατυπώνει επιφυλάξεις για το εάν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών του Economist, το ελληνικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 13,7% του ΑΕΠ το 2010, από 12,4% φέτος, πριν μειωθεί λίγο το 2011.
Η Morgan Stanley εκτιμά πως για να επιτύχει διατηρήσιμη δημοσιονομική πολιτική η Ελλάδα χρειάζεται ουσιαστική βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της τα επόμενα χρόνια, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Τονίζει δε πως το επικείμενο δημογραφικό σοκ στη χώρα και ο αντίκτυπός του στην οικονομία μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και της επιβάρυνσης του ασφαλιστικού συστήματος αφήνουν ελάχιστα περιθώρια λάθους στις ελληνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να επιτύχουν δημοσιονομική σταθεροποίηση. Οι αναλυτές της στην έκθεση που συγκρίνουν την Ελλάδα και την Ιρλανδία, παραθέτουν τρία σενάρια:
1. Στο χειρότερο, ή σενάριο της «χαμένης δεκαετίας», ο διεθνής οίκος προϋποθέτει ότι η χώρα «χάνει» την επόμενη δεκαετία εξαιτίας κοινωνικών αναταράξεων και προβληματικών εργασιακών σχέσεων που οδηγούν σε επιβράδυνση της ανάπτυξης και σε αύξηση του πληθωρισμού.
Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται μετά το 2020 και αρχίζουν να αποδίδουν αργότερα. Στην περίπτωση αυτή η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι διατηρήσιμη καθώς το χρέος εκτινάσσεται στο 218% του ΑΕΠ το 2050, υπό την προϋπόθεση ότι το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5%.
2. Στο βασικό σενάριο προϋποθέτει ότι η ελληνική οικονομία εξελίσσεται με βάση το σενάριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αν και προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα πετύχει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% έως το 2050, ακόμη και με μέσο επιτόκιο 5% το τελικό ποσοστό του χρέους διαμορφώνεται από 224% του ΑΕΠ και άνω.
3. Στο τρίτο σενάριο, ή σενάριο της «συνεχούς σύγκλισης» η Morgan Stanley προϋποθέτει πως ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ και περιορίζουν την ανεργία. Αν το μέσο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας διαμορφωθεί στο 5% που είναι και το πιθανότερο, το χρέος θα φτάσει στο 158% του ΑΕΠ το 2050.
Μέχρι το μέσο της εξεταζόμενης περιόδου στο τρέχον σενάριο το χρέος μειώνεται ή σταθεροποιείται. Η απότομη αύξησή του αποτυπώνει το πόσο σοβαρό θα είναι το δημογραφικό.
Πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ 1,4%
Mείωση του ελληνικού AEΠ κατά 1,4% στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ύστερα από πτώση 0,3% που καταγράφηκε σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο, προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters.
Tα επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται την Παρασκευή από τη Στατιστική Yπηρεσία. Mετά από πολλά χρόνια ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ύφεση με τη μεταποιητική και την κατασκευαστική δραστηριότητα να υποχωρούν, την κατανάλωση να σημειώνει μεγάλη κάμψη, ενώ και τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένονται ιδιαίτερα μειωμένα φέτος.
Σε μέσα επίπεδα φέτος οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση περιμένουν μείωση 0,8% στο ελληνικό AEΠ κατά μέσο όρο.
H Kομισιόν προβλέπει συρρίκνωση 1,1%, το Διεθνές Nομισματικό Tαμείο -0,8% και η κυβέρνηση -1,5%.