Ανταπόκριση υπήρξε από την Υφυπουργό Παιδείας, κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου, στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής που κατέθεσε προς την Υπουργό σχετικά με τη διατήρηση των διατάξεων για τη στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών της χώρας.
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του τη διάχυτη ανησυχία που υπάρχει στις τρίτεκνες, αλλά και τις πολύτεκνες οικογένειες, ότι ορισμένες από τις υπάρχουσες ευεργετικές διατάξεις που είχαν θεσμοθετηθεί επί ΝΔ πρόκειται να αναθεωρηθούν. Απευθυνόμενος στην αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας, κα. Ε. Χριστοφιλοπούλου, σημείωσε μάλιστα ότι «στα οικονομικά μέτρα που ανακοινώσατε, ως κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, οι οποίες και αποδεδειγμένα έχουν αυξημένα έξοδα, ενώ το φορολογικό νομοσχέδιο, οι βασικοί άξονες του οποίου μόλις δόθηκαν στη δημοσιότητα, δεν περιέχει ιδιαίτερη πρόνοια για αυτές».
Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και για τη στήριξη των εν λόγω οικογενειών, έκρινε αναγκαία «τη λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των οικογενειών με τρία παιδιά και πάνω από τα επίπονα οικονομικά μέτρα που πήρατε ως κυβέρνηση, ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα προστατευόμενα τέκνα κάθε οικογένειας». Ως εξίσου κρίσιμο υπογράμμισε «να υπάρξει φορολογική απαλλαγή για τους συγκεκριμένους συμπολίτες μας στο φόρο εισοδήματος και στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ίση με το αφορολόγητο του άγαμου επί τον αριθμό των μελών της οικογένειας».
Και συμπλήρωσε, απευθυνόμενος προς την κα. Χριστοφιλοπούλου, ότι «καταργήσατε τη ρύθμιση που προέβλεπε για τη Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να προσλαμβάνεται το 10% του προσωπικού από τρίτεκνες οικογένειες», ενώ διαβεβαίωσε ότι έχουν εκφραστεί πολύ έντονες ανησυχίες και προβληματισμοί για τα νέα μέτρα από τους Συλλόγους Τριτέκνων. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «μόνο στο Ηράκλειο ο αριθμός των τρίτεκνων ξεπερνά τις 15.000, οι οποίοι και ομολογουμένως τα βγάζουν πέρα σε πολύ δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες», ρώτησε «ποιες είναι οι ακριβείς προθέσεις σας σχετικά με τη διατήρηση και την επέκταση των ευεργητικών διατάξεων προς τις τρίτεκνες οικογένειες», καθώς και «ποιες συγκεκριμένες διατάξεις προτίθεστε να αναθεωρήσετε στο πεδίο των αρμοδιοτήτων σας», αλλά και εάν «πρόκειται να στηρίξετε με συγκεκριμένα μέτρα τις τρίτεκνες, αλλά και τις οικογένειες με περισσότερα παιδιά και εάν ναι, ποια ακριβώς θα είναι αυτά».
Η αρμόδια Υφυπουργός Παιδείας σημείωσε από πλευράς της ότι το ζήτημα που έθεσε ο κ. Αυγενάκης είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, και τόνισε ότι «όσον αφορά το πλαίσιο αποσπάσεων, μεταθέσεων, διορισμών εκπαιδευτικών ισχύουν οι διατάξεις σήμερα ως ισχύουν και παραμένουν» και τόνισε ότι «σύντομα θα έρθει στη Βουλή -μετά το Πάσχα- για πρώτη ανάγνωση αρχικά, το νομοσχέδιο που θα αφορά την αλλαγή αυτού του καθεστώτος». Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσε ότι «πρώτον, θα θεσπιστεί μετά από διαβούλευση μία επαρκής μεταβατική περίοδος, έτσι ώστε να μην υπάρχουν βίαιες ανατροπές στον προγραμματισμό ζωής πολλών οικογενειών», και «δεύτερον, ότι το νέο σύστημα προσλήψεων και διορισμών, το οποίο θα θεσμοθετηθεί, θα λάβει εκείνες τις πρόνοιες μέσω μοριοδότησης, οι οποίες θα δώσουν τη στήριξη που πρέπει και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι τρίτεκνοι, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι πολύτεκνοι» και ξεκαθάρισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι «σ’ αυτό το νέο σύστημα να χτίσουμε, να οικοδομήσουμε μέσα και τα κοινωνικά κριτήρια» και πως «δεν θα αφήσουμε, λοιπόν, χωρίς την ιδιαίτερη πρόνοια και τις τρίτεκνες οικογένειες».
Τέλος, σημείωσε ότι «ο επανασχεδιασμός της δια βίου μάθησης δεν θα αφήσει καθόλου απέξω, το αντίθετο μάλιστα, εκείνες τις ιδιαίτερες θετικές διακρίσεις που αφορούν και την τριτεκνία και την πολυτεκνία, αλλά και άλλα ζητήματα, όπως το ζήτημα της ισότητας των φύλων, δηλαδή, της πρόσβασης των γυναικών, της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στα συστήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης ενηλίκων», ενώ δήλωσε «έτοιμη και πρόθυμη να ακούσουμε και τις δικές σας απόψεις και προτάσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης και της βελτίωσης των ρυθμίσεων αυτών στο νέο πλαίσιο το οποίο εμείς θα φέρουμε».
ΠΗΓΗ: 2810.GR (18/3/2010)