ΚΕΠΕ: 500.000 λιγότερο το εργατικό δυναμικό ώς το 2050

Την εφιαλτική για την ανάπτυξη και το ασφαλιστικό σύστημα προοπτική να μειωθεί το 2050 κατά 500.000 άτομα το εργατικό δυναμικό, με τη σταδιακή συρρίκνωση να αρχίζει το 2015, καταγράφει μελέτη – έκθεση του ΚΕΠΕ για την Οικονομική και Δημογραφική Βιωσιμότητα του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος, που υπογράφουν οι ερευνητές Λ. Αθανασίου, Φ. Ζερβού, Α. Κώτσης.

Σε άλλη έκθεση του ΚΕΠΕ (της Φ. Ζερβού) σημειώνεται ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και προτείνεται η χρηματοδοτική του στήριξη με άμεσους φόρους.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη:

* Με βάση μια μεσαία εκδοχή, ώς και το 2050 η μείωση θα υπερβεί το μισό εκατομμύριο άτομα. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι το ελληνικό εργατικό δυναμικό στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα αυξήθηκε κατά 60% (από 2,8 εκατ. άτομα το 1951, σε 4,6 εκατ. άτομα το 2001) αντιλαμβάνεται την έκταση της ανατροπής.

* Οι δυσμενείς αυτές αρκετά μακροχρόνιες προοπτικές για το εργατικό δυναμικό, απότοκες της κάμψης της γεννητικότητας, θα θέσουν σοβαρούς φραγμούς στην οικονομική ανάπτυξη και θα περιορίσουν τον αριθμό των εργαζομένων που συνεισφέρουν στο σύστημα, σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από την αναπτυξιακή διαδικασία, αν η προσφορά εργατικού δυναμικού ήταν ανετότερη.

* Η αυξημένη εισροή μεταναστών δεν μπορεί να αναπληρώσει το δυνητικό έλλειμμα εργατικού δυναμικού, διότι, υποστηρίζεται, υπάρχουν όρια στην απορροφητικότητα της χώρας, ενώ και η μεταναστευτική εργασία δεν αποτελεί πλήρες υποκατάστατο του εγχώριου δυναμικού. Αλλά και η αυξημένη εισροή μεταναστών έχει περιοριστεί, ύστερα από τη μαζική εισροή της την τελευταία 20ετία.

* Εξαιτίας των δυσμενών αυτών προοπτικών (γήρανση, εξέλιξη εργατικού δυναμικού), η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους θα βαίνει φθίνουσα. Ολα τα δεδομένα πείθουν ότι στον ορίζοντα του 2050 έναντι περίπου δύο εργαζομένων ανά συνταξιούχο το 2005, θα αντιστοιχεί περίπου ένας εργαζόμενος. Στην ευνοϊκότερη περίπτωση η σχέση δεν θα είναι τόσο δυσμενής, αλλά οπωσδήποτε θα βαίνει φθίνουσα.

* Με ένα άτομο να εργάζεται και να καταβάλλει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές για κάθε συνταξιούχο το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να υποστηριχθεί οικονομικά.

* Η αύξηση των άμεσων φόρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των δαπανών για συντάξεις, λόγω της υψηλής δημοσιονομικής δαπάνης και του δημόσιου χρέους, ίσως πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Η αύξηση των εσόδων, μέσω της αύξησης του πραγματικού (και όχι του καθορισμένου) ποσοστού των εργοδοτικών εισφορών, έχει τις συγκριτικά μικρότερες αρνητικές επιδράσεις στο διαθέσιμο εισόδημα και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ).

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έκθεση της Φανής Ζερβού (ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) με θέμα: «Η εξέλιξη και ο προβληματισμός για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος».

 Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι το σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και ότι η βιωσιμότητά του είναι κάθετο πρόβλημα, διαρθρωτικό από τη φύση του και χρειάζεται μια σφαιρική μακροχρόνια προσέγγιση. Γι’ αυτό προτείνεται η δομική μεταρρύθμισή του σε ένα αναλογιστικά δίκαιο σύστημα (βασική και αναλογική σύνταξη), που θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα περιορίσει την εισφοροδιαφυγή. Εκτύπωση σελίδαςΑποστολή με EmailΔιάδοση στο GoogleΔιάδοση στο del.icio.usΔιάδοση στο StumbleuponΔιάδοση στο FacebookΔιάδοση στο TwitterΔιάδοση στο BuzzΔιαβάστε επίσης Στην κατηγορία Οικονομία Με λέξεις-κλειδιά Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση Απασχόληση και ανεργία Τελευταίες ειδήσεις στην κατηγορία Οικονομία Γ. Παπακωνσταντίνου: «Επιθυμούμε ευρωπαϊκή λύση» Ανοδική αντίδραση για το Χρηματιστήριο Το επενδυτικό ανθελληνικό αίσθημα αξιοποιεί με πωλήσεις χρέους η Αν. Ευρώπη Υψηλό το τίμημα της απεργίας στη British Airways Σταθεροποιητικές τάσεις στο άνοιγμα των ευρωαγορών.

Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (23/03/2010)


Αρέσει σε %d bloggers: