Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 180.000 πολύτεκνες οικογένειες με κατά μέσο όρο 4 παιδιά η κάθε μία, αριθμός συνεχώς μειούμενος. Με βαση τα επίσημα στοιχεία, η χώρα είναι η τρίτη πιο γερασμένη χώρα στον κόσμο, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, Βασίλη Θεοτοκάτο, το μέλλον για την ελληνική οικογένεια «δεν φαίνεται καθόλου ευοίονο, αφού οι μέρες που θα έρθουν θα είναι θλιβερές». «Η δημογραφική κρίση είναι πιο επικίνδυνη από την οικονομική», τόνισε ο κ. Θεοτοκάτος, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στην Αθήνα με αφορμή τη «διεθνή ημέρα οικογένειας» και διευκρίνισε ότι, με τα μέτρα που εξήγγηλε η κυβέρνηση, «όχι απλά βάλλεται, αλλά εξοντώνεται η ελληνική οικογένεια».
Επιπλέον, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να είναι άλλοθι για την κυβέρνηση η οικονομική κρίση», αφού βάσει της 2ης παραγράφου του άρθρου 21 του Συντάγματος, «οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το κράτος». «Δεν μπορεί να μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι», είπε ο πρόεδρος των πολυτέκνων, εξηγώντας ότι οι περικοπές στη μισθοδοσία και στις συντάξεις χωρίς κανέναν διαχωρισμό για τους πολυτέκνους, των οποίων οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες, είναι άδικη και υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ειδική μέριμνα για τις οικογένειες πολυτέκνων, αφού «στα 70 άρθρα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου δεν υπάρχει πουθενά η λέξη τέκνο ή παιδί».
Αναφέρθηκε, δε, ενδεικτικά στον φόρο ακίνητης περιουσίας και το αφορολόγητο. «Δεν μπορεί να ισχυεί και για τους πολύτεκνους ότι ισχύει για έναν άγαμο ή έναν άτεκνο», είπε. Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων, ο κ. Θεοτοκάτος ανέφερε πως «ένας πολύτεκνος κλείνει έναν ημιυπαίθριο για να κάνει άλλο ένα δωμάτιο για τα παιδιά του, ενώ ένας άτεκνος μπορεί να το κάνει για λόγους πολυτελείας».
Η αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Μητέρας Έργον», Ευγενεία Κατούφα, μιλώντας για το ίδιο θέμα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης η παρουσία οικιακής βοηθού για μια πολύτεκνη οικογένεια» και συμπλήρωσε ότι είναι «άδικο να πληρώνουν φόρο πολυτελείας για μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα οι πολύτεκνοι, αφού χρειάζεται εκ των πραγμάτων να αγοράσουν μεγάλα αυτοκίνητα».
Επισήμανε ακόμη την αναγκη να προστατευτεί η πολύτεκνη οικογένεια, αναφέροντας ότι «είναι υποχρεωτικό το να καταφύγουμε στις αξίες μας, να προστατέψουμε τις αξίες μας. Μόνο εκεί μπορούμε να αντλήσουμε ελπίδα και δύναμη».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «η Αγκαλιά», πρεσβυτέρα Βαρβάρα Μεταλλινού, έθιξε το θέμα των αμβλώσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι το «μεγαλύτερο ποσοστό των αμβλώσεων γίνεται για κοινωνικούς, αλλά κυρίως για οικονομικούς λόγους». Εξήγησε ότι «το κράτος επιτρέπει στη μητέρα, ως τον 3ο μήνα της κύησης, με το βιβλιάριο της, να προχωρήσει σε άμβλωση», ενώ «σε περίπτωση που η μητέρα επιθυμεί να κρατήσει το παιδί, το κράτος δεν τη βοηθάει καθόλου». «Αυτό το θαύμα της ζωής δεν το αναγνωρίζει το κράτος», τόνισε η κ. Μεταλλινού και κατέληξε: «δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από το κράτος, αλλά από την αγάπη του κόσμου».
Έκανε, δε επίσης γνωστό ότι«η Αγκαλιά» καταβάλλοντας συνεχείς προσπάθειες έχει βοηθήσει στη γέννηση 1.500 παιδιών από το 1998 έως σήμερα. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 15η Μαϊου έχει καθιερωθεί ως «Διεθνής Ημέρα Οικογένειας», ο εορτασμός της οποίας αντανακλά τη σπουδαιότητα, που αντανακλά η Διεθνής Κοινότητα στην οικογένεια, ως βασικού κυττάρου της κοινωνίας.
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.