Μισή τιμή στις λαϊκές για 90.000 άνεργους και πολύτεκνους

Μετά τις 13.00 και με την επίδειξη κάρτας ανεργίας ή πάσο πολυτέκνου μπορούν οι πολίτες να πάρουν έκπτωση 50% σε όλα τα είδη των λαϊκών αγορών

Στη μισή τιμή θα μπορούν να αγοράσουν, έστω και δεύτερης διαλογής, φρέσκα φρούτα και λαχανικά περίπου 90.000 οικογένειες ανέργων και πολυτέκνων στο νομό Θεσσαλονίκης από τις 81 λαϊκές αγορές του νομού.

Η νομαρχία Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους φορείς που εκπροσωπούν τους επαγγελματίες και παραγωγούς των λαϊκών αγορών, τους άνεργους και τους πολύτεκνους, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διευκολύνει τους οικονομικά ασθενέστερους, ώστε να είναι προσιτά και σ’ αυτούς βασικά είδη διατροφής. Από την 1η Ιουνίου και επ’ αόριστον θα μπορούν να αγοράζουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά απ’ όλες τις λαϊκές αγορές του νομού με έκπτωση 50% από τις αρχικές τιμές τους, μετά τη 1 το μεσημέρι. Οι επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών υποστηρίζουν πως οι τιμές είναι εξαιρετικά χαμηλές, όμως για τους άνεργους και τους πολύτεκνους το ύψος τους μεσούσης της οικονομικής κρίσης είναι δυσθεώρητο. Αποτέλεσμα είναι περισσότεροι από 100.000 πολίτες να μην έχουν καν δυνατότητα αγοράς φρέσκων φρούτων και λαχανικών.

«Με τη νέα μας πρωτοβουλία βοηθάμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και προσφέρουμε μια πολύτιμη ανάσα σε όλους αυτούς που βιώνουν στο πετσί τους την κοινωνική αναλγησία του κράτους», τόνισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Οι άνεργοι για να μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης πρέπει να έχουν μαζί τους την κάρτα ανεργίας και οι πολύτεκνοι θεωρημένο πολυτεκνικό πάσο.

Οπως είπε ο πρόεδρος της ΝΕΘ και νομαρχιακός σύμβουλος, Βασίλης Κανάκας, «πολλά προϊόντα για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα είναι απρόσιτα. Τώρα θα μπορούν όλοι να απολαμβάνουν φρέσκα φρούτα και λαχανικά».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Πρόοδος», Γιώργος Λαβιδάς, εξέφρασε τη στήριξη των παραγωγών ώστε «να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι». Ο πρόεδρος του Σωματείου Πωλητών και Παραγωγών εκτός Πόλεως Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Γιώργος Χρυσαφίδης, εξήγησε ότι το μέτρο θα ισχύει σε όλες τις λαϊκές αγορές του νομού καθημερινά.

Ανεργοι – πολύτεκνοι

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΑΕΔ, Δημήτρη Κανελλίδη, στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 160.000 άνεργοι και οι μισοί (80.000) είναι στο νομό Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Πολυτέκνων Νομού Θεσσαλονίκης, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, επισήμανε πως από τις 11.000 οικογένειες πολυτέκνων στο νομό, θα ωφεληθούν οι 10.000 που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. «Ελπίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες της αγοράς θα πράξουν αναλόγως», τόνισε.

Πρωτοβουλίες

Ο κ. Ψωμιάδης ανακοίνωσε όμως και σειρά πρόσθετων πρωτοβουλιών, ώστε να βοηθηθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Οπως είπε, γίνονται ήδη επαφές με εκπροσώπους των πολυκαταστημάτων, ώστε να διατηρήσουν σταθερές τις τιμές, όπως έγινε και πέρσι.

Τους τελευταίους μήνες την τακτική των εκπτώσεων σε άνεργους και πολύτεκνους ακολουθούν και πολλοί ιδιώτες. Καταστήματα που εμπορεύονται προϊόντα για παιδιά (βρεφικά, παιχνίδια κ.λπ.), ποδήλατα, είδη σπιτιού και εταιρίες παροχής υπηρεσιών για το σπίτι (ανακαινίσεις κ.λπ.) παρέχουν εκπτώσεις της τάξης του 20% – 30%.

Ανάλογη πρωτοβουλία ξεκίνησε και ο Εμπορικός Σύλλογος Κιλκίς με εκπτώσεις 10% – 25% για όσους είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες του ΟΑΕΔ. Στο πρόγραμμα «Συμμετέχω» του υπουργείου Εργασίας συμμετέχουν 80 εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής.

ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ

ΠΗΓΗ: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ (Πέμπτη, 20 Μαΐου 2010)

3 Σχόλια to “Μισή τιμή στις λαϊκές για 90.000 άνεργους και πολύτεκνους”

 1. trak Says:

  Και τώρα τι θα κάνετε κύριοι συνταξιούχοι του Δημοσίου;

  Θα περιμένετε στωϊκά να σας έρθε το χαρτάκι με την τροποποίηση της Σύνταξής σας και το κλάδεμα των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, την αύξηση του ποσοστού του φόρου που προεισπράττεται, την αφαίρεση από το ΛΑΦΚΑ που θα πάει για στήριγμα ορισμένων άλλων Ταμείων;

  Τίποτα; Καλά το υποθέτω.

  Ναι, αλλά σε ένα σημείο το σημείωμα που θα σας κοινοποιηθεί , θα σας λέει ότι «εάν έχετε αντιρρήσεις για τη νομιμότητα του παρόντος, μπορείτε να κάνετε προσφυγή εντός διμήνου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.». Έτσι δεν είναι;

  Τι θα κάνετε; Τίποτα;

  Ή μήπως θα κάνετε μια προσφυγή επειδή, με αποφάσεις του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χαρακτηρίσει τη σύνταξη ως περιουσιακό αγαθό, που τυγχάνει προστασίας από το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όπως θα γράψω σε μερικές μέρες στο http://www.equal-rights-greece.com και αν μεν θεωρηθεί ότι μειώνεται ή αφαιρείται αυτό το περιουσιακό αγαθό από το κράτος, σε εφαρμογή διάταξης που τίθεται για το δημόσιο συμφέρον (εδώ για να καλυφθεί το δημόσιο χρέος της χώρας – σωστό έστω), το κράτος που προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια πρέπει προηγουμένως να αποζημιώσει τον θιγόμενο, στη συγκεκριμένη περίπτωση να δώσει πίσω όλες τις κρατήσεις των 35 χρόνων που έγιναν για το 13ο – 14ο μισθό που θα γίνονταν 13η και 14η σύνταξη.

  Δεν πληρώνεις κύριε κράτος, το βάζω αυτό στην προσφυγή μου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επιπλέον βάζω ότι δεν είναι δυνατόν το κράτος να εφαρμόζει το καθεστώς των συντάξεων με τον ανταποδοτικό κανόνα (με βάση τον οποίο το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μας επέβαλε τελικά την ισότητα των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών παρά την παραφιλολογία που παιζόταν στα ιδιωτικά κανάλια τα τελευταία 4 χρόνια περί του αντιθέτου, αα δεν γίνεται κλπ) θεωρούμε ότι διαπράχθηκε παράβαση του κοινοτικού δικαίου.

  Επειδή λοιπόν θεωρούμε ότι η ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου για την εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση, που θα δείχνει ότι η Ε.Ε. δεσμεύεται στην πράξη στο κοινοτικό δίκαιο από την ευρωπαϊκή σύμβαση του έχουν υπογράψει χωριστά όλα τα κράτη μέλη, θεωρούμε ότι για το δικαστήριό σας (Ελεγκτικό Συνέδριο) υπάρχει προδικαστικό θέμα εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου και επομένως βάσει του άρθρου 234 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να γίνει προδικαστική παραπομπή στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (για να μην υποχρεωθούμε να εξαντλήσουμε πρώτα όλα τα εσωτερικά ένδικα μέσα και με τά να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

  Δύσκολα έ; Επομένως μάλλον δεν θα κάνετε τίποτα και θα διαβάζετε εκστομίζοντας κατάρες το χαρτί που θα σας έρθει για τη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους;

  Μου αρέσει!

 2. kanella Says:

  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ-ΛΕΥΚΑΔΑ Η ΧΑΙΔΑΡΙ (ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗ). ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ,ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΗ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: