Γερμανία: Αφιλόξενη χώρα για μετανάστες και γηγενείς

Χιλιάδες εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Γερμανία ελλείψει επαγγελματικών ευκαιριών

O πληθυσμός της Γερμανίας γερνά και λιγοστεύει. Μάλιστα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια η Γερμανία δεν θα είναι πλέον η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης καθώς οι κάτοικοί της θα φτάνουν μόλις τα 65 εκατομμύρια. Με δεδομένη την αντίστροφη δημογραφική εξέλιξη της Γαλλίας, είναι βέβαιο ότι μακροπρόθεσμα πολλά θα αλλάξουν στον ευρωπαϊκό χάρτη. Το σημείο καμπής για το δημογραφικό πρόβλημα της Γερμανίας ήταν το 2008, σημειώνουν γερμανοί ερευνητές.

Η γεννητικότητα μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στη χώρα, όμως το διαφοροποιό στοιχείο είναι η υποχώρηση του αριθμού των εισερχόμενων μεταναστών έναντι εκείνων που έφυγαν από τη χώρα. Αυτό σημειώθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια. Το 2009 καταγράφηκε η ίδια τάση, με τον «εξερχόμενο» πληθυσμό να υπερβαίνει κατά 13.000 άτομα τους μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν ήταν γηγενείς αλλά μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς που επέστρεψαν στις χώρες γέννησης ή καταγωγής τους. Ωστόσο οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Στις αρχές του 21ου αιώνα η Γερμανία υπήρξε χώρα υποδοχής για σχεδόν 800.000 άτομα τα οποία έβλεπαν σε αυτήν μια ανθηρή οικονομία που προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες και ποιότητα ζωής. Την περασμένη χρονιά εισήλθαν στη χώρα 721.000 άτομα, όμως ακόμη περισσότεροι (734.000) πέρασαν τα σύνορα αναζητώντας άλλού καλύτερες μέρες.

Η εξέλιξη μπορεί να ηχεί ευχάριστα στα αφτιά των υποστηρικτών της ξενοφοβίας, όμως μόνο τιμητικό δεν είναι για μια χώρα να διαπιστώνει ότι «δεν είναι πλέον φιλόξενη» προς όσους επιθυμούν να ζήσουν σε αυτήν. Το συμπέρασμα ανήκει στον Κλάους Μπέιντ, επικεφαλής του ομίλου Ερευνών για τη Μετανάστευση SVR. Οπως σημειώνει ο ίδιος, όσοι φεύγουν από τη χώρα επισημαίνουν την έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής ανέλιξης καθώς και την ελλιπή αναγνώριση των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί ως στασιμότητα στην επαγγελματική πορεία των εργαζομένων στη χώρα. Μια στασιμότητα η οποία μπορεί να ομολογείται μόνο από όσους επιλέγουν την έξοδο από τη χώρα αλλά αφορά και αυτούς που μένουν.

Κοινή έρευνα της γερμανικής Ιnfo Research και της τουρκικής Liljeberg Research Ιnternational κατέδειξε ότι τουλάχιστον οι μισοί Τούρκοι ή τουρκικής καταγωγής (που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία) μετανάστες δηλώνουν έτοιμοι να φύγουν από τη χώρα. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι νέοι στην ηλικία εργαζόμενοι οι οποίοι, θα μπορούσε να παρατηρήσει κάποιος, θέλγονται από την κινητικότητα και την αλλαγή περιβάλλοντος. Αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρει. Δεν είναι όμως μόνο οι μη γηγενείς που αισθάνονται αφιλόξενο τον τόπο διαμονής και εργασίας τους.

Τα τελευταία τρία χρόνια οι Γερμανοί που εγκαθίστανται κάθε χρόνο στην Ελβετία ξεπέρασαν τους άλλοτε πολυπληθέστερους Ιταλούς. Πρόκειται για υψηλής μόρφωσης εργαζομένους που προφανώς δεν συμβιβάζονται με τις αγκιστρωμένες επί χρόνια στα όρια του πληθωρισμού απολαβές τους και αναζητούν «άξιο μισθό» σε ελβετικές επιχειρήσεις. Και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί τα νέα δημοσιονομικά μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ (25/07/2010)


Αρέσει σε %d bloggers: