Επανεξετάζονται οι κοινωνικές παροχές με εισοδηματικά κριτήρια

Επανεξετάζονται οι κοινωνικές παροχές με εισοδηματικά κριτήρια Τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων με επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων, μελετά η κυβέρνηση.

Μελετάται παράλληλα η συνολική επανεξέταση της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών με στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επεξεργάζεται σχέδιο αναδιανομής επιδομάτων με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.

Μελετά τη μερική ή πλήρη περικοπή των επιδομάτων που δίδονται σε τρίτεκνες οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, και από τους πόρους που θα εξοικονομηθούν να στηριχθούν πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών και των ειδικών που μελετούν το ζήτημα είναι να δομηθεί ένα μεικτό σύστημα το οποίο θα προβλέπει την παροχή επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια αναγκαιότητας, αλλά ταυτοχρόνως θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξετάζεται το καθεστώς των φοροαπαλλαγών για να εξαντληθούν τα περιθώρια για στοχευμένες, διορθωτικές παρεμβάσεις στον πρόσφατο φορολογικό νόμο υπέρ των ασθενέστερων εισοδηματικά ομάδων.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του μελετούν τρόπους που θα ανατραπεί το κλίμα δυσαρέσκειας και να δημιουργήσουν κλίμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Παπανδρέου, προς αυτή την κατεύθυνση, αφορούν την πιθανότητα ανασχηματισμού αλλά και το νομοθετικό έργο με αιχμή του δόρατος τον αναπτυξιακό νόμο.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμούν ότι αν ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν από την Έκθεση Θεσσαλονίκης, θα δώσει νέα, πιο δυναμική ώθηση στις αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν.

Να σημειωθεί ότι σε μετρήσεις που έχουν γίνει σε δήμους και περιφέρειες, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, έχουν συμπεριληφθεί κυβερνητικά στελέχη. Έτσι σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεχτούν να μετακινηθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή στην αυτοδιοίκηση, τότε θα μείνουν κενά υπουργικά έδρανα.

Ωστόσο, έως σήμερα, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει εκφράσει την πρόθεσή του, να εγκαταλείψει υπουργικό θώκο για δημαρχιακό, με εξαίρεση ίσως, την Φώφη Γεννηματά, η οποία δεν αποκλείεται να διεκδικήσει το δήμο Αθηναίων.

Όσον αφορά το κυβερνητικό έργο, συνομιλητές του πρωθυπουργού, θεωρούν ότι ο αναπτυξιακός νόμος, μπορεί να είναι ο άσσος στο μανίκι του, καθώς θα παρουσιαστεί σαν κεντρικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης.

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010)


Αρέσει σε %d bloggers: