«Το Μνημόνιο χτύπησε πολλαπλά τους πολύτεκνους»

Σε μια χώρα που γερνάει και αναζητά επώδυνες λύσεις για το ασφαλιστικό, η τωρινή κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, να μειώσει τις… γεννήσεις, όπως καταγγέλλεται, με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, «Ημέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας».

Οι πολύτεκνοι βλέπουν το εισόδημά τους εν καιρώ Μνημονίου να συρρικνώνεται επικίνδυνα και να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, που απορρέουν από την ανατροφή των παιδιών. Τα μέτρα, όπως λένε, δεν θίγουν μόνο τους ίδιους αλλά οποιονδήποτε έχει δημιουργήσει οικογένεια, αφού πουθενά δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν ως κριτήριο η σύνθεσή της.

Την ίδια στιγμή, τονίζουν, σε αναπτυγμένες χώρες, όπως η Γερμανία, υπάρχει υπουργός με χαρτοφυλάκιο την οικογένεια και το παιδί.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ), με επικεφαλής τον Βασίλειο Θεοτοκάτο, ενώ μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά στην Ευρώπη παίρνει επίδομα 383 ?, στην Ελλάδα παίρνει μόλις 168 ?, δηλαδή διαφορά της τάξης του 56%! Αναλυτικά:

1 Οι πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι βίωσαν χειρότερα από τον καθέναν την πολιτική Μνημονίου, αφού είδαν να τους περικόπτονται δώρα, επιδόματα, άδειες, μισθοί, χωρίς να λαμβάνεται διόλου υπ’ όψιν η οικογενειακή κατάστασή τους.

2 Χωρίς να υπάρξει καν μεταβατική περίοδος, το υπουργείο Παιδείας κατάργησε σε μια νύχτα τις προσλήψεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών άνευ ΑΣΕΠ.

3 Το υπουργείο Οικονομικών αδιαφόρησε πλήρως για το γεγονός ότι οι πολύτεκνοι εξ ανάγκης χρησιμοποιούν αυτοκίνητα πολλών κυβικών, ώστε να έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Τα τέλη κυκλοφορίας σε πολλές περιπτώσεις διπλασιάστηκαν και οι πολύτεκνοι αδυνατούσαν να τα πληρώσουν.

4 Ανάλογη ήταν η εικόνα και με τα πράσινα τέλη κυκλοφορίας (υπουργείο Περιβάλλοντος), αφού συνήθως ένας πολύτεκνος δεν έχει τη δυνατότητα ν’ αλλάζει τόσο συχνά αυτοκίνητο. Ούτε εδώ λήφθηκε υπ’ όψιν η οικογενειακή κατάσταση.

5 Το αντίτιμο για τη χρήση ημιυπαίθριων χώρων, που χρησιμοποιούνται εξ ανάγκης από τους πολύτεκνους για να κοιμήσουν κάποιο παιδί, είναι το ίδιο με όσων χρησιμοποιούσαν τους ημιυπαίθριους χώρους ανεξαρτήτως παιδιών. Με τη διάταξη Σουφλιά οι πολύτεκνοι πλήρωναν αντίτιμο για τους ημιυπαίθριους μειωμένο κατά 50%.

6 Στο θέμα της ακίνητης περιουσίας, ενώ θεσπίστηκε 400.000 φορολογική απαλλαγή για τον άγαμο, η ίδια απαλλαγή ισχύει και για τον πολύτεκνο, όσα παιδιά κι αν έχει.

7 Μια νέα διάταξη του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές θεωρεί ότι η Χαλκίδα υπάγεται στο λεκανοπέδιο… Αττικής, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στις μετεγγραφές φοιτητών που ενώ είναι πολύτεκνοι και δικαιούνται να έρθουν στην Αθήνα, στέλνονται στη Χαλκίδα.


Αρέσει σε %d bloggers: