Κόβουν επιδόματα και συντάξεις σε 300.000 πολύτεκνες μητέρες

Μαχαίρι 500 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές παροχές σχεδιάζει να βάλει η κυβέρνηση το 2011, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου περικοπών των δημόσιων δαπανών που προωθεί σε συμφωνία με την τρόικα. Στο πακέτο των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που θα συμφωνηθεί θα προστεθούν, μεταξύ άλλων, και οι περικοπές επιδομάτων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αυτά που χορηγούνται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και οικογένειες με τέκνα που σπουδάζουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει:

1. Την επαναφορά του εισοδηματικού κριτηρίου ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος και του επιδόματος τρίτου παιδιού σε μητέρες με τρία ή περισσότερα προστατευόμενα τέκνα, καθώς και της ισόβιας σύνταξης σε μητέρες με τέσσερα ή περισσότερα ενήλικα τέκνα άνω των 23 ετών.
Σήμερα, τα πολυτεκνικά επιδόματα, τα επιδόματα τρίτου παιδιού και οι ισόβιες συντάξεις καταβάλλονται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες ανεξαρτήτως του ύψους του συνολικού, ατομικού ή οικογενειακού, εισοδήματός τους. Το συνολικό ποσό που καταβάλλεται ετησίως για επιδόματα και συντάξεις πολύτεκνων μητέρων φτάνει τα 800 εκατ. ευρώ. Το πολυτεκνικό επίδομα ανέρχεται σε 43,55 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 23 ετών. Το επίδομα αυτό χορηγείται και στις τρίτεκνες οικογένειες. Το επίδομα τρίτου παιδιού ανέρχεται σε 174,28 ευρώ τον μήνα και χορηγείται σε κάθε τρίτεκνη και πολύτεκνη μητέρα, μέχρι το τρίτο παιδί να κλείσει τα 6 έτη ηλικίας.
Η ισόβια σύνταξη χορηγείται σε κάθε μητέρα της οποίας τα τέσσερα ή περισσότερα τέκνα έχουν υπερβεί όλα το 23ο έτος της ηλικίας τους. Ισούται δε με το τετραπλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 132 ευρώ τον μήνα.
Το 1997 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέσπισε πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης. Όσες οικογένειες είχαν ετήσια εισοδήματα που υπερέβαιναν τα πολύ χαμηλά όρια που τέθηκαν δεν δικαιούνταν τις παροχές αυτές. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τις συγκεκριμένες παροχές πάνω από 300.000 πολύτεκνες μητέρες. Πολλές οικογένειες θιγομένων προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματική η θέσπιση των εισοδηματικών κριτηρίων και να συνεχιστεί η καταβολή των παροχών αυτών.
Η υπόθεση έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δικαίωσε τους προσφυγόντες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε επαναχορήγηση των παροχών από το 2002 σε όλες ανεξαιρέτως τις πολύτεκνες μητέρες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επεξέτεινε τα πολυτεκνικά επιδόματα και στις τρίτεκνες μητέρες από το 2006.
Η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να επικαλεστεί λόγους… εθνικού συμφέροντος, όπως έκανε και με όλες τις άλλες αντισυνταγματικές περικοπές εισοδημάτων, τις οποίες ενέταξε στο μνημόνιο, προκειμένου να παρακάμψει τον σκόπελο του ΣτΕ και να περάσει την επαναφορά των εισοδηματικών κριτηρίων! Από τη θέσπιση των νέων ορίων ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση υπολογίζεται ότι πάνω από 300.000 οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα πάψουν να λαμβάνουν πολυτεκνικά επιδόματα και ισόβιες συντάξεις! Η… εξοικονόμηση δαπάνης που θα πετύχει η κυβέρνηση θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ!

2. Την επανεξέταση της χορήγησης των λοιπών κοινωνικών επιδομάτων, όπως τα προνοιακά, το στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ για τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους και οι εισοδηματικές ενισχύσεις που καταβάλλονται σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε μειονεκτικές περιοχές καθώς και σε φτωχές οικογένειες με τέκνα που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ανάγκη εξορθολογισμού του καθεστώτος χορήγησης των συγκεκριμένων επιδομάτων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές οι οποίες μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.
Τα μέτρα αυτά θα περιληφθούν στο γενικότερο σχέδιο περικοπών των δημόσιων δαπανών που θα εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο έτος, για να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε επίπεδα μεταξύ 7% και 7,5% του ΑΕΠ, όπως θα προβλέπει το νέο μνημόνιο που θα συμφωνηθεί με την τρόικα.
Το σχέδιο των περικοπών θα προβλέπει:

•Τη μείωση των επιδομάτων 610.000 υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου που λαμβάνουν μεικτά πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011. Η μείωση θα κυμανθεί από 5% έως 15% και θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστούν έως και 7% οι συνολικές μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των συγκεκριμένων δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών.
•Τη μείωση ή την κατάργηση μεγάλου αριθμού επιδομάτων που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου που χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών “υψηλόμισθοι”. Οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου μισθολογίου που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο από το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
•Τη σταδιακή κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου.
•Την περικοπή κατά 10%-20% των αποζημιώσεων για υπερωρίες και συμμετοχές σε συλλογικά όργανα (συμβούλια, επιτροπές).
•Τη δραστική μείωση των κονδυλίων για υγειονομική περίθαλψη υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου. Οι προβλεπόμενες δαπάνες θα περικοπούν σημαντικά, τουλάχιστον κατά 200 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011.
•Την περικοπή κατά 10%-20% των επιχορηγήσεων προς ιδρύματα και οργανισμούς υγείας και πρόνοιας.
•Τη μείωση των επιχορηγήσεων προς ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς κατά 20% τουλάχιστον.
•Την περικοπή των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων κατά 1 δισ. ευρώ.
•Τη δραστική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών η οποία ενδέχεται να υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης θεσπίστηκαν το 1997. Πολλές οικογένειες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν από το ΣτΕ. Σήμερα η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρακάμψει το σκόπελο του ΣτΕ, επικαλούμενη λόγους εθνικού συμφέροντος για να περικόψει τα επιδόματα.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
georgepalaitsakis@gmail.com

ΠΗΓΗ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010)


Αρέσει σε %d bloggers: