Αν και οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται στη διάρκεια των επόμενων 40 ετών να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, στις αποταμιεύσεις, στη συσσώρευση πλούτου, στο βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων, στα φορολογικά και ασφαλιστικά συστήματα, παίζοντας ρόλο ακόμη και στις κλιματικές αλλαγές, εν τούτοις συχνά υποεκτιμώνται από τους επενδυτές και τον επιχειρηματικό κόσμο ως και τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν το δημογραφικό πρόβλημα ως… καυτή πατάτα.
Η πρόσφατη παγκόσμια πιστωτική κρίση εξάλλου αποκάλυψε το εύθραυστο των δημοσιονομικών συνθηκών, καθώς θύμισε ότι τόσο τα τρέχοντα όσο και τα μελλοντικά ελλείμματα σχετίζονται άμεσα και με την ταχύτατη γήρανση του πληθυσμού, η αρνητική απήχηση της οποίας στα δημοσιονομικά μεγέθη οδηγεί ενίοτε και σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Η γήρανση και η συνταξιοδότηση του εργατικού δυναμικού αναδεικνύουν πάντως ως βασικό το ερώτημα για το ποιος θα αναλάβει το κόστος των ηλικιωμένων, παρατηρούσε η ΒlackRock. Παράλληλα, τα επόμενα 20 με 30 χρόνια προβλέπεται και μια σημαντική μείωση στον ρυθμό ανάπτυξης του πληθυσμού της Γης, ιδίως στον ανεπτυγμένο κόσμο, παράγοντες οι οποίοι όμως συνιστούν μακροπρόθεσμα προβλήματα, τα οποία θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στα μοντέλα της κατανάλωσης, της αποταμίευσης και των επενδύσεων.
Ακόμη μία εξέλιξη που αναμένεται έχει να κάνει με την απομείωση των αποταμιεύσεων που παρατηρείται στις ανεπτυγμένες οικονομίες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στη Βρετανία. Η κατάσταση που διαμορφώνεται θα οδηγήσει είτε στην έντονη μείωση της κατανάλωσης, ώστε να δημιουργηθούν και πάλι νέα κεφάλαια μέσα από την αποταμίευση, είτε σε αδυναμία δημιουργίας κεφαλαίου μέσα από επενδύσεις, καθώς δεν θα υπάρχουν ικανοποιητικά διαθέσιμα προς τοποθέτηση. Επιπλέον, το μεγάλο δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ και η δημοσιονομική ανισορροπία μειώνουν την αναπτυξιακή δυναμική σε μια σειρά ανεπτυγμένες οικονομίες, την ώρα που τα δημογραφικά της ευρωζώνης δείχνουν να έχουν την ίδια εικόνα με εκείνη της Ιαπωνίας στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, καθώς μια κοινωνία που γερνάει, και οι αντιπληθωριστικές τάσεις που τη συνοδεύουν, αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα και στη Γηραιά Ηπειρο.
Ενώ λοιπόν παρά την επιβράδυνση η παγκόσμια ανάπτυξη του 2011 λογικά διαμορφώνει ένα αξιοπρεπές πλαίσιο όσον αφορά τις επενδύσεις σε μετοχικούς τίτλους, με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά να αποτελούν πλέον έναν όλο και μεγαλύτερο ανασχετικό παράγοντα για την παγκόσμια οικονομία, τα νέα δεδομένα συνηγορούν στην άποψη ότι μακροπρόθεσμα δεν φαίνεται πιθανό να δούμε αποδόσεις μετοχών οι οποίες θα ικανοποιούν τις ανάγκες ενός πληθυσμού ηλικιωμένων που οδεύουν προς τη σύνταξη.
Τάσος Μαντικίδης mantik@tovima.gr
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ (24/11/2010)
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=72&artId=323874&dt=24/11/2010#ixzz16BxTsaUA
25 Νοεμβρίου 2010 στο 10:34 πμ
Καλημέρα
Μόλις σας ανακάλυψα και θα αας παρακολουθώ. Εχετε υλικό χρήσιμο πιστεύω σε όλους εμας τους γονείς, ας μην είμαστε απαραίτητα πολύτεκνοι. Γονείς ενωμένοι ποτέ νικημένοι! Περάστε κι από μένα να γνωριστούμε:
http://newagemama.wordpress.com
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
29 Νοεμβρίου 2010 στο 1:29 μμ
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Και η δικιά σας σελίδα είναι αξιόλογη. Νάστε καλά.
Με εκτίμηση,
Σπ. Διαμαντής
http://www.politeknoi.gr
Web administrator
Μου αρέσει!Μου αρέσει!