Στα 52 η σύνταξη με ανήλικο παιδί

Εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών ορίζει πώς θα συνταξιοδοτηθούν φέτος οι γονείς. Το μέτρο δεν ισχύει για τους άνδρες που έχουν συμπληρώσει 25ετία μέχρι το τέλος του 2010

Τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά αποσαφηνίζει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, την οποία επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» είναι η εξαίρεση όσων αντρών έχουν συμπληρώσει 25ετία στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του 2010 από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Αναλυτικά στην εγκύκλιο -η οποία έχει καθυστερήσει να εκδοθεί και ακόμα δεν έχει υπογραφεί- προβλέπονται τα ακόλουθα:

1 Δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικα τέκνα. Η συνταξιοδότηση φέτος θα γίνεται τόσο για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες στο 52ο έτος.

Ωστόσο δεν επεκτείνεται στους άντρες που μέχρι το τέλος του 2010 είχαν θεμελιώσει δικαίωμα με τα γενικά όρια (25ετία) το δικαίωμα συνταξιοδότησης ως γονείς ανήλικων τέκνων. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να επωφεληθούν από την ευνοϊκή διάταξη (εκτός αν υπάρξει κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής).

Πάντως στην εγκύκλιο -που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες- προβλέπεται πως όσοι έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη στρατιωτική θητεία ή άλλο χρόνο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 για να συνταξιοδοτηθούν ως γονείς ανηλίκων μπορούν να κάνουν ανάκληση των σχετικών πράξεων. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου τη διαδικασία, ώστε η αναγνώριση να γίνει μέσα στη φετινή χρονιά.

2 Τρίτεκνοι. Επεκτείνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε όσους έχουν συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο ανεξαρτήτως επιπλέον προϋποθέσεων για τους άντρες όσο και για τις γυναίκες. Η συνταξιοδότηση τη φετινή χρονιά θα γίνεται σε ηλικία 52 ετών.

Στην εγκύκλιο προβλέπεται πως στη διαδοχική ασφάλιση η συνταξιοδότηση θα αφορά μόνο στο ποσό σύνταξης που καταβάλλεται από το Δημόσιο. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος λάβει και το ποσό του συμμετέχοντος φορέα, θα έχει μείωση 3% για κάθε έτος που λείπει μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν και πλασματικά έτη (π.χ. στρατός, σπουδές) για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων. Σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα μετράει και ο πλασματικός χρόνος για τα παιδιά και μάλιστα αυτό τον χρόνο μπορούν να αναγνωρίζουν και οι δύο γονείς.

3 Γονείς αναπήρων τέκνων. Επεκτείνεται το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία σε ηλικία 50 ετών και στους δύο γονείς.

Ανδρες και γυναίκες
Τρία παραδείγματα συνταξιοδότησης γονέων

 • Ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων έχει τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι ανήλικα. Ο σύζυγος συμπλήρωσε πέρυσι 26 έτη ασφάλισης. Ο εν λόγω υπάλληλος με τις διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης για το 52ο έτος ως τρίτεκνος πατέρας. Η μητέρα έχει 7 έτη στο ΙΚΑ και 14 στο Δημόσιο. Η συγκεκριμένη υπάλληλος, αφού είχε θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τέλος του 2010 ως τρίτεκνη με 20ετία, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Και οι δύο γονείς επομένως μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος.
 • Δημόσιος υπάλληλος, πατέρας ανήλικου τέκνου έχει 23 έτη ασφάλισης τα 12 τελευταία στο Δημόσιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εάν ο πατέρας συμπληρώσει 25ετία εντός του 2011 (πριν ενηλικιωθεί το τέκνο), τότε θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης για το 52ο έτος. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε υποβάλει αίτηση για αναγνώριση της στρατιωτικής του θητείας το 2010, με στόχο να θεμελιώσει δικαίωμα με τις παλιές διατάξεις. Εάν κάνει αίτηση ανάκλησης της πράξης, μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα με τη νέα διάταξη για το 52ο έτος του. Εάν όχι, τότε θα συνταξιοδοτηθεί στα 60 με μειωμένη ή στα 65 με πλήρη ή εναλλακτικά με 35ετία στο 58ο έτος.
 • Δημόσιος υπάλληλος με ανήλικο παιδί έχει μαζί με τον στρατό 27 έτη. Ο εν λόγω ασφαλισμένος είχε θεμελιώσει δικαίωμα πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2010 και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του γονέα ανηλίκου. Κατά συνέπεια και αυτός θα συνταξιοδοτηθεί με τις γενικές διατάξεις στα 60 ή στα 65 έτη ή εναλλακτικά με 35ετία στα 58.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (19 Ιανουαρίου 2011)

Advertisement

6 Σχόλια to “Στα 52 η σύνταξη με ανήλικο παιδί”

 1. xenia papadopoulou Says:

  με τους ιδιοτικους υπαλληλους που ειναι τριτεκνοι η και πολυτεκνοι τι γινετε οσον αφορα την συνταξιοδοτιση?

  Μου αρέσει!

 2. xenia papadopoulou Says:

  με τους πολυτεκνους ιδιοτικους υπαλληλους τι γινετε με την συνταξη τους?

  Μου αρέσει!

  • Administrator Says:

   Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Ισως θα πρέπει να απέυθύνετε το ερώτημά σας στην ΑΣΠΕ (Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος):
   E-mail: info@aspe.org.gr
   Τηλ. 210-3226635, 3243408

   Με εκτίμηση,
   Σπ. Διαμαντής
   http://www.politeknoi.gr
   Web Administrator

   Μου αρέσει!

 3. look at this site Says:

  Excellent post. I was checking continuously this blog and
  I am impressed! Extremely useful info specifically the last part :
  ) I care for such information a lot. I was looking for this particular info
  for a very long time. Thank you and best of luck.

  Μου αρέσει!

 4. ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Says:

  ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΜΕ 4 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟ ΤΟΥ 1993 . ΕΧΩ ΣΤΟ ΤΕΒΕ ΑΣΦΑΛΗΣΗ 162 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 17 ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΗΣΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2006. ΣΥΝΟΛΙΚΑ 162+17 = 179 ΜΗΝΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ .
  ΑΠΟ 7/9/2007 ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
  ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟΝ 5/1968 ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΟΤΕ
  ΒΓΑΙΝΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΛΗΡΗ Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ;;;;;;;
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.


Αρέσει σε %d bloggers: