Χωρίς τα πλασματικά έτη από τα παιδιά θα συνταξιοδοτούνται πρόωρα οι μητέρες με ανήλικο στο ΙΚΑ και οι (δύο) γονείς (με ανήλικο ή τρίτεκνοι) στον δημόσιο τομέα. Το νέο ασφαλιστικό τοπίο, όπως διαμορφώθηκε με τους νόμους 3863 και 3865 του περσινού καλοκαιριού, δικαιολογεί -από το 2011- και πλασματικό χρόνο έως 4 έτη (7 -συνολικά- έτη το 2014) προκειμένου οι ασφαλισμένοι να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή και για προσαύξηση αποδοχών. Ομως, στις περιπτώσεις πρόωρης εξόδου με ανήλικο αυτά τα έτη δεν μπορούν να συμπληρωθούν από τα παιδιά. Και αυτό γιατί δεν μπορεί να γίνει χρήση του ίδιου δικαιώματος δύο φορές. Μία για θεμελίωση και τη δεύτερη για συνταξιοδότηση.
Πρόωρη σύνταξη μπορούν να λάβουν:
– Οι μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες έχουν 5.500 ημέρες ασφάλισης και ανήλικο. Συνταξιοδοτούνται δε όταν συμπληρώσουν το 57ο έτος (στο 52ο με μειωμένη).
– Γυναίκες και άνδρες στον δημόσιο τομέα που συμπληρώνουν φέτος 25 έτη ασφάλισης (στις ίδιες ηλικίες με τον ιδιωτικό τομέα).
– Οι τρίτεκνοι (άνδρες και γυναίκες) υπάλληλοι του Δημοσίου που συμπληρώνουν φέτος 21 έτη ασφάλισης και συνταξιοδοτούνται στο 52ο έτος.
Από τις ανωτέρω κατηγορίες αναμένεται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα -φέτος και τα επόμενα χρόνια (μπορούν να κάνουν χρήση οποτεδήποτε στο μέλλον)- πάνω από 110.000 υπάλληλοι του Δημοσίου και μητέρες με ανήλικο στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, για να συμπληρώσουν τα ανωτέρω έτη ασφάλισης μπορούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο από σπουδές, επιδοτούμενη ανεργία, ασφαλιστικά κενά, ασθένεια, στρατό, εκπαιδευτική άδεια, αναπηρική σύνταξη ή άλλο χρόνο. Οχι όμως με τα πλασματικά έτη από τα ίδια τα παιδιά.
Δεν μετράνε δηλαδή για να συμπληρωθούν τα -κατά περίπτωση- 18,3 έτη, 21 ή 25 χρόνια ασφάλισης τα έτη (1 για το πρώτο παιδί και έως 5 τα έτη για τα τρία παιδιά) που αναγνωρίζει η πολιτεία για τις οικογένειες. Αν και όχι ισότιμα, καθώς στο Δημόσιο κάνουν χρήση -έστω το μεταβατικό διάστημα μέχρι το 2012- και οι δύο γονείς, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μόνο η μητέρα.
Πάντως τα ανωτέρω πλασματικά έτη από τα παιδιά θα πληρώνονται στο εξής για αναγνώριση. Κατά συνέπεια εκτός από τη θεμελίωση θα μετράνε και για την προσαύξηση της σύνταξης. Αυτή την ευχέρεια θα έχουν και οι δύο γονείς και όχι μόνο η μητέρα (και διαζευκτικά ο πατέρας σε περίπτωση παραίτησης της μητέρας) όπως προβλεπόταν έως τώρα.*
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΑΣ