Από «κόσκινο» περνά η κυβέρνηση 18 κοινωνικά επιδόματα, καθώς απαιτεί την επαναξιολόγησή τους με στόχο την εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ.
Το υπουργείο Εργασίας ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής των επιδομάτων με στόχο η σχετική μελέτη να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η καθιέρωση νέων και διευρυμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ώστε η καταβολή των πάσης φύσεως επιδομάτων (ΕΚΑΣ, επίδομα ανεργίας, επίδομα πολυτέκνων κ.ά.) καθώς και των ενισχύσεων και παροχών σε είδος (στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.ά.) να γίνονται με βάση το ύψος του συνολικού εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη συνδυαστικά το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μετοχές, μερίσματα, τόκοι καταθέσεων κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία (κατοικίες, οικόπεδα). Αν κάποιος έχει εισόδημα και περιουσιακά στοιχεία πάνω από ένα ορισμένο όριο, θα χάνει το επίδομα ή την οποιασδήποτε μορφής παροχή από το κράτος.
Κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας θα τεθούν για τη χορήγηση των επιδομάτων σε ανέργους και πολυτέκνους. Ενα από τα κριτήρια θα είναι και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι άνεργος αλλά το εισόδημα της συζύγου του ξεπερνά ένα ορισμένο ποσό, τότε δε θα λαμβάνει το επίδομα.
Τα επιδόματα που… απειλούνται
Τα 18 επιδόματα που θα επαναξιολογηθούν είναι τα εξής:
1. Επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας για ανέργους 45 – 65 ετών.
2. Ειδικά εποχιακά βοηθήματα ανεργίας (παροχή σε 150.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όπως οικοδόμοι, δασεργάτες, κ.λπ).
3. Επίδομα για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, έως 29 ετών, που παραμένουν άνεργοι για 12 μήνες τουλάχιστον από την ημέρα εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων.
4. Ειδικά βοηθήματα σε ανέργους μετά τη λήξη της επιδότησης εργασίας, που όμως καταβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια (με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 8.804 ευρώ), σε αποφυλακισμένους και παλιννοστούντες.
5. Παροχές αφερεγγυότητας του εργοδότη σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πτώχευσαν ή τέθηκαν σε εκκαθάριση και οφείλονται αποδοχές που εμπίπτουν το τελευταίο εξάμηνο.
6. Επίδομα στράτευσης σε όσους υπηρέτησαν παρατεταμένη θητεία ή κλήθηκαν για μετεκπαίδευση.
7. Επίδομα σε περίπτωση διαθεσιμότητας (το 10% του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των τελευταίων δύο μηνών που λάμβανε ο μισθωτός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης).
8. Παροχές ασθενείας σε είδος για μακροχρόνια ανέργους άνω των 55.
9. Παροχές ασθενείας σε είδος για ανέργους μεταξύ 29 και 55 ετών (καλύπτονται για δύο χρόνια).
10. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ανασφάλιστους ανέργους έως 29 ετών.
11. Προαιρετική ασφάλιση μακροχρόνια ανέργων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος (κάλυψη από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στο ΛΑΕΚ).
12. Εξάμηνη παροχή προστασίας μητρότητας μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας).
13. Συμπληρωματικές παροχές μητρότητας (πληρωμή διαφορών επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας).
14. Οικογενειακό επίδομα σε μισθωτούς με σχέση ιδιωτικού δικαίου σε οποιονδήποτε εργοδότη.
15. Επιδότηση της ανεργίας (κόστους 1,5 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ).
16. ΕΚΑΣ (Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης).
17. Επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).
18. Πολυτεκνικά επιδόματα από τον ΟΓΑ.
ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.