Ανοίγει πόρτα και για πατέρες ανηλίκων

Βασική προϋπόθεση να μην έχουν θεμελιώσει δικαίωμα έως 31/12/2010. Σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας στα 52 το 2011 και στα 55 το 2013. Τι ισχύει για τρίτεκνους

Eιδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους εκπαιδευτικούς που είναι γονείς ανήλικων παιδιών ή είναι τρίτεκνοι. Μάλιστα τη διετία 2011-2012 ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση ως γονέων ανηλίκων και των αντρών (εφόσον δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010).

Πάντως από το 2013 καταργούνται και για τους εκπαιδευτικούς -όπως ισχύει για το σύνολο των ασφαλισμένων- οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση γονέων ανήλικων τέκνων. Το όριο ηλικίας για όσους δεν προλάβουν να θεμελιώσουν μέχρι τότε δικαίωμα θα διαμορφωθεί στο 65ο έτος της ηλικίας.

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

Γονείς ανήλικων τέκνων. Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι σε άμεση συνάρτηση με το έτος θεμελίωσης δικαιώματος. Τρεις είναι οι σημαντικότερες κατηγορίες:

  • Οσοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010
  • Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα από το 2011 έως το 2013 και
  • Οσοι θα ακολουθήσουν από το 2013 και μετά.

Για την πρώτη κατηγορία, η θεμελίωση και η δυνατότητα εξόδου περιορίζονται στις γυναίκες. Ετσι, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 μόνο οι μητέρες είχαν δικαίωμα να κατοχυρώσουν, ώστε να συνταξιοδοτηθούν με το ευνοϊκό καθεστώς.

Οσες μέχρι την ημερομηνία αυτή συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης μπορούν να αιτηθούν συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους. Για τη συμπλήρωση της 25ετίας συμπεριλαμβάνεται τόσο η ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα όσο και η υπηρεσία στο Δημόσιο.

Να σημειώσουμε εδώ πως γυναίκες εκπαιδευτικοί που είχαν 24 ή 23 ή 22 έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του έτους αλλά έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τον χρόνο αυτό με πλασματικό χρόνο τέκνων, και μόνον, θα θεωρείται ότι έχουν θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αφού ο χρόνος αυτός προσμετράται από τον 7/2010 όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα πρακτικές των υπηρεσιών.

Στην περίπτωση όσων θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 για πρώτη φορά, έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις και οι πατέρες ανήλικων τέκνων.

Το όριο ηλικίας όμως αυξάνεται στα 52 για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα εντός του 2011 και στα 55 για εκείνους που θα το πραγματοποιήσουν το 2012. Για τους πατέρες που είχε συμπληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 η 25ετία δεν μπορεί το εν λόγω δικαίωμα να χρησιμοποιηθεί.

Οσον αφορά τον χρόνο ασφάλισης, και οι γονείς αυτής της κατηγορίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη. Τα έτη των τέκνων, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, του στρατού, τα έτη των σπουδών αλλά και της άδειας ανατροφής. Επιπλέον για την 25ετία προσμετράται και σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, όσοι γονείς ανηλίκων δεν μπορούν να θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 τότε θα ενταχθούν στη γενική κατηγορία, αφού πλέον η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκές προϋποθέσεις καταργείται.

Τρίτεκνοι. Οσοι θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με ευνοϊκές προϋποθέσεις. Πλέον η δυνατότητα παρέχεται και στους άντρες τρίτεκνους, που μέχρι το 2010 μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με το καθεστώς αυτό μόνο εάν ήταν χήροι ή είχαν την επιμέλεια των τέκνων ύστερα από διάζευξη.

Τίθεται όμως πλέον όριο ηλικίας, το οποίο φτάνει στα 52 για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα εντός του 2011 και στα 55 για εκείνους που θα το πραγματοποιήσουν το 2012. Για τις τρίτεκνες μητέρες που είχε συμπληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 η 20ετία έχει θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας.

Σημειώνεται πως τα πλασματικά έτη για τα παιδιά, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή δημόσια υπηρεσία, ο στρατός, τα έτη των σπουδών αλλά και της άδειας ανατροφής μπορούν να οδηγήσουν σε θεμελίωση αλλά και προσαύξηση της σύνταξης. Προσοχή καθώς οι πατέρες 3 παιδιών για τους οποίους το δικαίωμα γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 ακόμη κι αν έχουν αρκετά πάνω από 20 έτη μπορούν να αναγνωρίσουν τα πλασματικά για προσαύξηση σε κάθε περίπτωση.

Σε αντίθεση, οι μητέρες που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα με 20ετία ως το τέλος του 2010 για να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έτη αυτά.

Σημειώνεται πως ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα προσμετράται τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση με βάση τις διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση.

Τέλος, όσοι γονείς 3 παιδιών δεν μπορέσουν να θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 τότε θα ενταχθούν στη γενική κατηγορία, αφού πλέον η δυνατότητα συνταξιοδότησης με ευνοϊκές προϋποθέσεις καταργείται. Ετσι η «έξοδος» θα γίνεται με 25ετία σε ηλικία 65 ετών.

Ορια ηλικίας
Απαντήσεις-πιλότος για όλες τις κατηγορίες εκπαιδευτικών

Η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης δίνει και στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα να «κλειδώσουν το όριο ηλικίας. Σημειώνεται πως για την ταχύτερη έξοδο «διαβατήριο» αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Το «Eθνος – Συντάξεις» δημοσιεύει απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των εκπαιδευτικών.

Ερώτηση: Γονείς 3 παιδιών, εκπαιδευτικοί και οι δύο έχουν συνολικά 19 και οι δύο τον χρόνο των και 18 έτη υπηρεσίας. Μπορούν να αναγνωρίσουν παιδιών και να θεμελιώσουν δικαίωμα ως τρίτεκνοι;

Απάντηση: Με βάση τη νέα νομοθεσία και την εξίσωση των προϋποθέσεων για άνδρες και γυναίκες εντός του 2011 μπορούν και οι δυο τους να αναγνωρίσουν από 5 έτη ο καθένας ώστε να συμπληρώσουν 21 συντάξιμα έτη. Με τον τρόπο αυτό θα θεμελιώσουν το σχετικό δικαίωμα και θα μπορούν και οι δυο τους να αποχωρήσουν με τη συμπλήρωση του 52ου έτους της ηλικίας τους.

Ερώτηση: Καθηγήτρια, μητέρα 2 τέκνων, εκ των οποίων το ένα ανήλικο, έχει 20 έτη ασφάλισης (10 από αυτά στο ΙΚΑ) και διορίστηκε στο Δημόσιο το 2000. Μπορεί να αναγνωρίσει τον πλασματικό χρόνο και τις σπουδές και να θεμελιώσει δικαίωμα;

Απάντηση: Η συγκεκριμένη μητέρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον χρόνο των παιδιών για θεμελίωση δικαιώματος, και αυτό γιατί δεν έχει συμπληρώσει την απαιτούμενη 15ετή δημόσια υπηρεσία. Ετσι μπορεί να κάνει χρήση μόνο χρόνου σπουδών, εκπαιδευτικής άδειας κ.ά. ώστε να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς των μητέρων. Εφόσον συμπληρώσει την 25ετία εντός του 2011 θα φύγει σε ηλικία 52 ετών.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός άνδρας, γεννηθείς το 1956, προσελήφθη στο Δημόσιο το έτος 1982 και έχει υπηρετήσει πριν από την πρόσληψή του 2 έτη στρατιωτικής θητείας. Εχει συνεχή υπηρεσία μέχρι σήμερα. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Εφόσον ο παραπάνω εκπαιδευτικός αναγνωρίσει τον χρόνο στρατιωτικής θητείας, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2011, οπότε συμπληρώνει το 55ο έτος της ηλικίας του και 30 συντάξιμα έτη.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός άνδρας, γεννηθείς το 1957, προσελήφθη στο Δημόσιο το έτος 1982 και εργάζεται συνεχώς μέχρι σήμερα. Πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί; Δεν έχει στρατιωτική θητεία.

Απάντηση: Ο εκπαιδευτικός συμπλήρωσε 25 συντάξιμα έτη το 2007.

Το έτος 2012, που συμπληρώνει 30 συντάξιμα έτη και το 55ο έτος της ηλικίας του, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί καθώς ανήκει στους πριν το 1983 ασφαλισμένους, ενώ έχει θεμελιώσει δικαίωμα με τον ν. 3075/2002.

Ερώτηση: Μητέρα 3 τέκνων, εκπαιδευτικός, έχει διοριστεί στο Δημόσιο το 1992. Εχει θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα; Τι μπορεί να κάνει ώστε να θεμελιώσει και πότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Μπορεί να αναγνωρίσει 5 έτη ασφάλισης από τα τέκνα και αντίστοιχα μέχρι 4 από υπόλοιπους χρόνους ασφάλισης ώστε να θεμελιώσει το σχετικό δικαίωμα. Επ’ αυτού οφείλει να ξεκαθαριστεί το κατά πόσον μπορεί η αναγνώριση να ισχύσει από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου (Ιούλιος του 2010). Ετσι η ασφαλισμένη με την εξαγορά θα μπορεί να θεμελιώσει δικαίωμα, με τη συμπλήρωση της 20ετίας, για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και όχι για το 52ο έτος της. Το κόστος θα είναι 6,67% για κάθε μήνα αναγνώρισης.

Δηλαδή αν αναγνωρίσει τα 5 πλασματικά έτη για τα τέκνα -με συντάξιμες αποδοχές 1.200 ευρώ- θα κληθεί να καταβάλει περίπου 4.800 ευρώ. Στην περίπτωση που η καταβολή γίνει εφάπαξ, η εξαγορά θα φτάσει τις 4.000 ευρώ.

Παραδείγματα για μητέρα και άγαμους εκπαιδευτικούς

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού. Εχει 5 χρόνια στο ΙΚΑ από το 1989 και διορίστηκε στο Δημόσιο το 1997. Είναι 44 ετών. Πότε θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος δεν έχει συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο. Επομένως δεν μπορεί να αναγνωρίσει θεμελιωτικά το έτος από το τέκνο. Αυτό θα μπορεί να γίνει την επόμενη χρονιά. Ετσι το 2012 θα μπορεί να αναγνωρίσει το πλασματικό έτος από τη μητρότητα και 4 έτη από τις σπουδές (σύνολο 5). Με τον τρόπο αυτό θα θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης για τα 55.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός, άγαμη, έχει φέτος 24 έτη ασφάλισης. Αναγνωρίζει άλλα 2 και έχοντας συμπληρώσει το 56ο της έτος επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη. Πώς θα υπολογιστεί το ποσό της σύνταξης;

Απάντηση: H συγκεκριμένη εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης εντός του 2011. Επομένως το κατώτατο όριο για να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη είναι το 56ο έτος και η μείωση θα υπολογιστεί από το 61ο έτος. Τα ποσό της μείωσης θα φτάσει το 30% (6% για κάθε έτος πριν το 61ο), αφού η 25ετία συμπληρώθηκε εντός του 2011. Το ποσό της σύνταξης θα υπολογιστεί για 26/35.

Ερώτηση: Εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει 28 έτη ασφάλισης και είναι σήμερα 60 ετών. Μπορεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη. Εχει 28 μήνες στρατιωτικής θητείας και ο βασικός μισθός του σήμερα είναι 1.400 ευρώ.

Απάντηση: Ο εκπαιδευτικός του παραδείγματος έχει θεμελιώσει δικαίωμα για να συνταξιοδοτηθεί με τον νόμο 3075/2002 με συνολικά 30 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος της ηλικίας του.

Δεν μπορεί να αναγνωρίσει κάποιον από τους πλασματικούς χρόνους που θεσπίστηκαν με τον νέο νόμο, όμως μπορεί με εξαγορά της στρατιωτικής του θητείας να συμπληρώσει 30 έτη και να συνταξιοδοτηθεί.

Το κόστος για την εξαγορά θα είναι περίπου 102 ευρώ για κάθε μήνα.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ / ΗΜΕΡΗΣΙΑ (6-5-2011)

 

Αρέσει σε %d bloggers: