Οι πολύτεκνοι ζητούν εξαίρεση για μετεγγραφές

17861639.limghandlerΕξαίρεση από τη μοριοδότηση των μετεγγραφών ζητάνε οι πολύτεκνοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικές τις μετεγγραφές με την απόφαση να αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο. Το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας το οποίο βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση μπορεί να αφορά στην πλειοψηφία του σαρωτικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όμως δύο άρθρα έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον και το σχολιασμό και δεν έχουν καμία σχέση με τις προωθούμενες αλλαγές στη λειτουργία των Ιδρυμάτων: οι μετεγγραφές και τα θέματα αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τι ζητούν

Το σύστημα της μοριοδότησης στις μετεγγραφές δεν φαίνεται να ευχαρίστησε τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες είχε δοθεί ελεύθερα τα προηγούμενα χρόνια η δυνατότητα μετεγγραφών. Ειδικότερα, οι πολύτεκνοι προβάλλοντας το επιχείρημα ότι υπάρχουν περιπτώσεις οικογενειών ακόμα και με 16 παιδιά ζητάνε να επανεξεταστεί η περίπτωσή τους.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας αλλά έχουν παραθέσει κιόλας στην ιστοσελίδα μας, οι μετεγγραφές των πολυτέκνων δεν ξεπερνούν το 30% των συνολικών που γίνονται κάθε χρόνο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ). «Φέτος αν και ο αριθμός εκτοξεύτηκε στις 10.000, μόνο το 14%, όπως παραδέχτηκε και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, αφορούσε τους πολύτεκνους. Αυτό που ζητάμε είναι την εξαίρεση της δικής μας κατηγορίας από τη μοριοδότηση και ένταξή μας στην παράγραφο 8 του άρθρου 12, στην κατηγορία δηλαδή που δεν εμπίπτει στο πλαφόν του 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων».

Το νέο σύστημα μετεγγραφών, το οποίο θα μπει προς ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες, βάζει μαχαίρι στις απελευθερωμένες μετεγγραφές, όπως είχαν ψηφιστεί τον Μάιο του 2014. Πατώντας πάνω στις περιοριστικές γραμμές που έθεσε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το υπουργείο Παιδείας έδωσε βαρύτητα στα οικονομικά κριτήρια, μοριοδοτώντας με 5 μόρια το κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ, με 4 μόρια από 3.001-6.000 ευρώ και με 3 μόρια το εισόδημα έως και 9.000 ευρώ. Στη μοριοδότηση εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, αδέλφια φοιτητών, ορφανοί), η μοριοδότησή τους όμως είναι μικρότερη και δεν ξεπερνάει τα 2 μόρια. Ειδικά στις σχολές με μεγάλη ζήτηση και αντιστοίχιση με κεντρικά Ιδρύματα, οι μετεγγραφές για τις ειδικές κατηγορίες είναι ιδιαίτερα επισφαλείς.

Προϋπηρεσία

Ετοιμη να σπάσει το φράγμα των 1.000 σχολίων (σ.σ. με το σύνολο να φτάνει τα 1.800 σχόλια για τα 78 άρθρα του νομοσχεδίου) είναι η ρύθμιση που αφορά την προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Πολύ πιθανόν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να υπάρξει πριν την ψήφιση και προσθήκη της ρύθμισης για το νέο τρόπο μόνιμων προσλήψεων εκπαιδευτικών. Αν και πηγές του υπουργείου παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μόνιμους διορισμούς χωρίς θεσμική κατοχύρωση του νέου συστήματος, οι συζητήσεις για τον τρόπο διορισμού καλά κρατούν ακόμα.

Στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο υπουργείο ανάμεσα στην ηγεσία και τους εμπλεκόμενους φορείς η πρώτη πρότεινε το συμψηφισμό επιτυχίας σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ (αποκλειστικά του 2008 και όχι των προηγούμενων) και των μηνών προϋπηρεσίας. Η πρόταση για υπολογισμό της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών και στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει συζητηθεί ακόμα, όμως αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά τόσο των αναπληρωτών όσο και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών.

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (23.06.2015)


Αρέσει σε %d bloggers: