Μέτρα για τους πολύτεκνους προτεινόμενα από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας (ΑΣΠΕ)

boygirls-620x250Στην τελευταία εγκύκλιο της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας ΑΣΠΕ (αρ. 5 / 2015, 8/10/2015), με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Πολύτεκνης Οικογένειας, προτείνει μια σειρά μέτρων υπέρ των πολυτέκνων, τα οποία παραθέτουμε προς ενημέρωση όλων:

Ι. Μέτρα χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος

1. Να καθιερωθεί για τις πάσης φύσεως προσλήψεις εκπαιδευτικών, ότι ισχύει στις προσλήψεις υπαλλήλων όλων των άλλων υπουργείων (άρθρο 1 παρ. 3 περ. δ και άρθρο 6 παρ. 1 και 2 του Ν. 34542006) για το ποσοστό 20% των πολυτέκνων – προηγουμένων στις τοποθετήσεις των πολυτέκνων γονέων, που απέκτησαν την πολυτεκνική ιδιότητα μέχρι και το 2011, αφού αυτοί είχαν αδικηθεί. Το μέτρο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αφού διορισμοί στην εκπαίδευση θα γίνονται.

2. Να καθιερωθούν ελεύθερες μετεγγραφές των πολυτέκνων και των τέκνων τους, όπως ίσχυαν από το 1979 για 32 χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως ομολογούσαν οι ίδιοι οι Πρυτάνεις, ώστε να μπορούν οι πολύτεκνοι και τα τέκνα τους να μετεγγράφονται σε αντίστοιχη Σχολή που είναι πλησιεστέρα στον τόπο μονίμου κατοικίας των γονέων τους ή σε πόλη που σπουδάζει άλλος αδελφός (η) τους.

3. Να συμπεριληφθούν και οι Οργανώσεις των πολυτέκνων, όπως γινόταν για 30 χρόνια, στους φορείς διανομής φρούτων, λαχανικών κ.λπ. (που χορηγούνται για της Ε.Ε. ως βοήθεια), που τους έθεσε εκτός η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1701Β14-8-2015), με αποτέλεσμα οι πολύτεκνοι πλέον να τα στερούνται και να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για τη διανομή τροφίμων παρεμβάσεως της Ε.Ε.

4. Να αναγράφεται στη συμπλήρωση του Εντύπου Α21, που χρησιμοποιεί ο ΟΓΑ, για τη χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, εάν οι συμπληρώνοντες το Έντυπο αυτό έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα και τον αριθμό μητρώου της ΑΣΠΕ.

ΙΙ. Μέτρα με δημοσιονομικό κόστος:

1. Να επανέλθουν ως δημογραφικά κίνητρα η επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και η επαναχορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, όπως γινόταν μέχρι το 2009, αφού το κόστος τους είναι μικρότερο από το κόστος του Ενιαίου Επιδόματος Τέκνων και του λεγομένου Επιδόματος Τριτέκνων και Πολυτέκνων.

2. Να υπάρξει εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.

3. Να επανέλθει το αφορολόγητο των παιδιών, όπως καθορίσθηκε με τον Ν. 38422010 ( ΦΕΚ 58Α23-4-2010) στις 25.500 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα τέκνα και να θεσπισθεί επί πλέον τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επί πλέον τέκνα.

4. Να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από το φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων, δεδομένου ότι απέκτησαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού εξ ανάγκης λόγω των πολλών παιδιών τους και να έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας για τ΄ αυτοκίνητά τους.

5. Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς.

6. Ν΄ απαλλαγούν οι πολύτεκνοι από την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Η ισόβια σύνταξη και τα πολυτεκνικά επιδόματα αποτελούσαν δημογραφικά κίνητρα.

Ως προς την επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης στην πολύτεκνη μητέρα και των πολυτεκνικών επιδομάτων, υπενθυμίζεται η απόφαση του ΣτΕ, που κρίνοντας τα της απονομής της σύνταξης στο χήρο πατέρα, που ελάμβανε το επίδομα και ο ΟΓΑ αρνήθηκε να του χορηγήσει τη σύνταξη, αποφάνθηκε ότι:

«Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Ν. 189290, οι παροχές του νόμου αυτού, δηλαδή τόσο το επίδομα, όσο και η ισόβια σύνταξη, έχουν, προσέτι, τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για την δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέως δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Η χορήγηση δε της συντάξεως αποτελεί επί πλέον κίνητρο προς τους γονείς, δεδομένου ότι η οικονομική ενίσχυση προς αυτούς δεν θα παύσει να χορηγείται λόγω της ηλικίας των τέκνων.

Κατ΄ ακολουθίαν, για να είναι πλήρης και λυσιτελής η συνταγματικώς επιβαλλόμενη προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, η ισόβια σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και στον επιζώντα σύζυγο (πατέρα), σε περίπτωση θανάτου της συζύγου του ή, για την ταυτότητα του λόγου, και στην περίπτωση που αυτός λαμβάνει το επίδομα και όλα τα τέκνα του συμπληρώσουν το 23ο έτος της ηλικίας τους».

Συνεπώς το επίδομα και η σύνταξη προς την πολύτεκνη μητέρα και το επίδομα του τρίτου παιδιού δεν αποτελούσαν «κοινωνικά ή οικογενειακά ή προνοιακά επιδόματα», αλλά είχαν το χαρακτήρα κινήτρου για την ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών προκειμένου ν΄ αποκτήσουν παιδιά, εν όψει του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδος μας.

ΠΗΓΗ: ΑΣΠΕ

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,


Αρέσει σε %d bloggers: