Μέχρι το 2080 υπολογίζεται ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί στα 7,7 εκατ.
Οποιοι παρατηρούν τα ελληνικά προβλήματα μακροπρόθεσμα δίνουν έμφαση στα συγκλονιστικά νούμερα για τον πληθυσμό της χώρας μέχρι το 2080.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat, η Ελλάδα πρόκειται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα μέχρι το 2080, με μια τρομακτική μείωση πληθυσμού. Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, ότι ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί στα 7,7 εκατομμύρια.
Ο αριθμός αυτός προκύπτει με βάση τα στατιστικά των γεννήσεων και των θανάτων από το 2011 και μετά, αλλά και με βάση τη μαζική μετανάστευση νέων και οικογενειών στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος δημογραφικής κατάρρευσης.
Η ίδια μελέτη εκτιμά τη διαμόρφωση του πληθυσμού των ευρωπαϊκών χωρών έως το 2080 και τα στοιχεία της αποτελούν τα πλέον αξιόπιστα για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο χάρτης της μελέτης αποκαλύπτει πως ο μεγαλύτερος αριθμός πληθυσμού θα είναι συγκεντρωμένος στη Γαλλία και τη Βρετανία, με τον αριθμό των πολιτών να φτάνει τα 78,84 εκατομμύρια και τα 85,14 εκατομμύρια αντίστοιχα, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη σήμερα οικονομία της Ευρώπης, θα έχει πληθυσμό 65,37 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία στον πληθυσμό της χώρας μας μέχρι το 2080, εκτός από τη μείωση στα 7,69 εκατομμύρια ανθρώπους, αναμένεται να υπάρξει και μείωση του επιπέδου καλλιέργειας, με την αυξανόμενη φυγή των νέων μορφωμένων Ελλήνων προς το εξωτερικό.
Η σημερινή χρεοκοπημένη Ελλάδα, ανάμεσα στις δεκάδες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, πρέπει να δώσει έμφαση στην κυριότερη. Το δημογραφικό αποτελεί πρωτόγνωρη θρυαλλίδα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.
Η πολιτική ηγεσία του τόπου πρέπει να λειτουργήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα πάνω σε πλάνο συναίνεσης μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου.
Στη συνέχεια πρέπει να ιδρυθεί ένα όργανο μακροπολιτικής, το οποίο θα εξετάζει το πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Αυτό θα πρέπει να μένει ανεπηρέαστο από τις όποιες πολιτικές αλλαγές. Τα συγκεκριμένο όργανο θα πρέπει να επιμεληθεί μιας εκστρατείας ενημέρωσης, που θα διαρκεί στην πορεία των χρόνων.
Τα άμεσα ρεαλιστικά βήματα αφορούν στην ενημέρωση των παιδιών, μαζί με το μάθημα της Ελληνικής Ιστορίας, ενώ το πιο σημαντικό αφορά τις κόκκινες γραμμές που πρέπει να βάλει η κυβέρνηση στους δανειστές, στηρίζοντας τις πολύτεκνες οικογένειες μέσω της ελάφρυνσης των βαρών τους.
Οι δανειστές έρχονται και παρέρχονται. Οι Ελληνες θα μείνουν σε αυτόν τον τόπο.
Βασίλης Ταλαμάγκας
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (16/12/2015)
Ετικέτες: Eurostat, παιδιά, πληθυσμός, πολύτεκνοι, υπογεννητικότητα, Ελλάδα, Οικογένεια, γέροντες, γήρανση, γεννήσεις, γεννητικότητα, δημογραφικό, θάνατοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.