Η σύνταξη του πολύτεκνου και του άτεκνου

apopsis-kampourakis

Ο Τζώνης είχε βάλει μπροστά του το ημερολόγιο και μετρούσε τις μέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες:- «Αρχηγέ, δεν μου λες σε παρακαλώ, τι λένε τα χρονοδιαγράμματα για το Ασφαλιστικό; Πότε θα πάει στη Βουλή να το ψηφίσουν να πάει στον διάολο;».

– «Γιατί ρε Τζώνη;», γέλασε ο Κατάλευκος. «Βιάζεσαι;».

– «Βιάζομαι και παραβιάζομαι, αρχηγέ. Διότι όσο αυτό το πράγμα παραμένει σε εκκρεμότητα, τόσο βγαίνουν στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες οι διάφοροι συριζαίοι και λένε ό,τι τους κατέβει».

– «Γιατί; Τι άκουσες πάλι;».

– «Επειδή, λέει, το ασφαλιστικό μας σύστημα βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, να θεσπίσουμε εισφορές ανάλογες με το πόσα παιδιά έχει ο κάθε ασφαλισμένος…».

– «Δεν το κατάλαβα αυτό…».

– «Πώς είναι σήμερα το σύστημα, αρχηγέ; Δουλεύω εγώ και με τις εισφορές μου πληρώνεται η σύνταξη κάποιου γέρου ή γριάς, σωστά; Αν λοιπόν κάποιος σήμερα έχει τρία παιδιά, με τη μελλοντική τους δουλειά έχει εξασφαλίσει όχι μόνο τη δική του σύνταξη, αλλά και δύο ακόμα μελλοντικών συνταξιούχων. Οπότε, είναι λογικό αυτός να πληρώνει σήμερα λιγότερες εισφορές».

– «Ναι. Αλλά αν πληρώσει λιγότερες εισφορές, πώς θα πάρει τη σύνταξή του ο σημερινός γέρος;».

– «Ελα μου ντε, αυτό ρωτώ κι εγώ…».

– «Αλλά κι από την άλλη, Τζώνη, μοιάζει λογικό να επιβαρύνεται λιγότερο ο πολύτεκνος…».

– «Μέσω της φορολογίας να απαλλάσσεται, όχι μέσω των εισφορών. Αυτό είναι το μόνιμο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μπερδεύει τις εισφορές με τους φόρους και τα κάνει όλα μαντάρα».

– «Ακόμα κι αν δεχτούμε ότι τα μπερδεύει, η πρόταση αυτή έχει μια αύρα κοινωνικής δικαιοσύνης».

– «Δεν έχει,αρχηγέ. Διότι οι απαλλαγές των πολυτέκνων είναι τα το τυράκι, αλλά η κρυμμένη φάκα είναι όλοι οι υπόλοιποι, που είναι και οι περισσότεροι».

– «Δηλαδή;».

– «Διότι αν το κριτήριο είναι ο αριθμός των παιδιών, τότε οι πολύτεκνοι θα έχουν μείωση εισφορών κατά 50%, ας πούμε, αλλά αυτοί που έχουν λίγα ή καθόλου παιδιά θα έχουν αντίστοιχη αύξηση 50%. Πόσοι είναι οι πολύτεκνοι σήμερα και πόσοι αυτοί που έχουν ένα παιδάκι; Να πώς αυξάνονται τα έσοδα».

– «Εδώ που τα λέμε…».

– «Κι έπειτα, πού θα πάει αυτή η σχιζοφρένεια των κυβερνήσεων; Θα μας τρελάνουν εμάς τους νεότερους».

– «Τι εννοείς πάλι, ρε Τζώνη;».

– «Δουλειά δεν μας εξασφαλίζουν. Τα ‘χουν κάνει μπάχαλο. Κι αν κανένας τυχερός βρει, παίρνει τριακόσια ευρώ. Πώς να παντρευτεί να κάνει οικογένεια; Κι αν τύχει και το αποφασίσει λόγω τρέλας, του λέει η κυβέρνηση: Θα πληρώνεις τα άντερά σου σε εισφορές, εκτός κι αν κάνεις πολλά παιδιά. Και πώς να θρέψει τα πολλά παιδιά, για να έχει μειωμένες εισφορές; Τους σφαλιαρίζεις λοιπόν όπου τους πετύχεις ή όχι, αρχηγέ;».

– «Εχετε κι εσείς τα δίκια σας, ομολογουμένως…».

– «Δεν έχουμε μόνο δίκια, έχουμε και βαρύ χέρι…».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ (08.02.2016)

Ετικέτες: , , , , , , , ,


Αρέσει σε %d bloggers: