Tα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων ηλικίας 80 ετών και άνω καταγράφουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Ιταλία (6,5%), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (6,3%). Στον αντίποδα, η Ιρλανδία μαζί με τη Σλοβακία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά: 3,1%.
Η αύξηση του ποσοστού των υπέργηρων στην ΕΕ οφείλεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. «Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, στην Ευρώπη των 28 το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά περίπου 10 χρόνια, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, χάρη σε μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της βρεφικής θνησιμότητας, του υψηλότερου βιοτικού επιπέδου, του καλύτερου τρόπου ζωής, της βελτίωσης της εκπαίδευσης και της προηγμένης υγειονομικής περίθαλψης και της ιατρικής», αναφέρει η Eurostat.
Με τη συμπλήρωση των 80 ετών, οι Ευρωπαίοι κατά μέσο όρο, εξακολουθούν να αναμένουν να ζήσουν 9,5 χρόνια ακόμα. Το προσδόκιμο αυτό είναι κατά 8.4 χρόνια μεγαλύτερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία.
Στην «Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη γήρανση και την υγεία» που κυκλοφόρησε χθες, ο Οργανισμός αναφέρει ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν υπερβεί τα εξήντα, θα διπλασιαστεί έως το 2025 και θα ξεπεράσει τα 2 δισ. σε 30 χρόνια. Το 2050, ένας στους πέντε θα είναι άνω των 60 ετών.
Leila Marchand
ΠΗΓΗ: Les Echos (30.09.2016)
Ετικέτες: Eurostat, προσδόκιμο ζωής, παιδιά, πληθυσμός, υπέργηροι, υπογεννητικότητα, Ευρώπη, ΕΕ, Ελλάδα, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, γέροντες, γήρανση, γεννήσεις, γεννητικότητα, θάνατοι
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.