Οι ‘Ελληνες δεν μπορούν να έχουν περισσότερα από ένα παιδιά, και πολλοί επιλέγουν να μην έχουν καθόλου. Ο ειδικός ιατρός για τη γονιμότητα, Μηνάς Μαστρομηνάς δήλωσε στους New York Times ότι μερικές γυναίκες έχουν αποφασίσει να μην συλλάβουν, ενώ και οι ανύπαντροι γονείς καταφεύγουν σε εκτρώσεις. «Μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής κρίσης, δίνουν τέλος σ τα όνειρά τους», υπογραμμίζει ο Μαστρομηνάς.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ελλάδα υποφέρει από τα χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας. Στην πραγματικότητα η τάση εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία επίσης σε επικίνδυνα χαμηλά ποσοστά. Γγιατί συμβαίνει αυτό; Η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα στην Ελλάδα. Τα ποσοστά είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το 2016, όταν ήταν 23,9% αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή στα 23,5%. Η ύφεση έχει επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες, με τα ποσοστά ανεργίας στο 27%, σε σύγκριση με 20% των ανδρών. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για τις πολυμελείς οικογένειες μειώθηκαν και η χώρα επιλέγει περικοπές που οδηγούν στον χαμηλότερο προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη της οικογένειας και του παιδιού.
Οι γυναίκες στην εργασία
Κατά τη διάρκεια της έξαρσης της κρίσης, οι γυναίκες ανέβαλαν τον τοκετό για να κρατήσουν την εργασία τους. Έτσι, καθώς μεγαλώνουν στην ηλικία, το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται, καθιστώντας βιολογικά πιο δύσκολο να συλλάβουν. Επιπλέον, η ισότητα των φύλων έφτασε σε στασιμότητα και πολλές γυναίκες σε «αναπαραγωγική ηλικίας» είτε εξαιρέθηκαν της απασχόλησης, είτε η σύμβασή τους άλλαξε σε μερικής απασχόλησης παρά τη θέλησή τους, μόλις έμειναν έγκυες.
Ο αντίκτυπος της υπογεννητικότητας
Από τους πιο σημαντικούς τομείς που θα επηρεαστούν είναι συντάξεις και το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Eurostat, τέτοια χαμηλά ποσοστά γεννητικότητας – κάτω του 2 ,1 τέκνων – θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δημογραφική καταστροφή. Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις συντάξεις, με ολοένα λιγότερους νέους να εργάζονται. Μειωμένες συντάξεις για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι παραδοσιακά αναλάμβαναν τη φροντίδα των παιδιών της οικογένειας, σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να προσαρμόσουν τους φθίνοντες προϋπολογισμούς τους προκειμένου να πληρώσουν για τη φροντίδα των παιδιών. Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν ένα αφιλόξενο περιβάλλον για τα παιδιά, οδηγώντας σε μια σπειροειδή πτώση στα ποσοστά γεννήσεων.
ΠΗΓΗ: Independent (17.04.2017)
Βλέπε επίσης:
– Σχετικό άρθρο στους New York Times (16.04.2017)
– Δημογραφικός χάρτης της Ευρώπης – Ανησυχητικές προοπτικές στην Independent (06.04.2017)
Πρέπει να έχετε συνδεθεί για να σχολιάσετε.