Υπέρογκα Τέλη Κυκλοφορίας Πολυτεκνικών Αυτοκινήτων

Προς Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου

Αξιότιμη κυρία Παπανάτσιου:

Ακούστηκε πως συζητείται από επιτροπές του υπουργείου οικονομικών η αναθεώρηση της φορολόγησης των αυτοκινήτων και ιδιαίτερα αυτά του μεγάλου κυβισμού. Θα ήθελα να σας θυμίσω πως τα πολυτεκνικά αυτοκίνητα πρέπει επιτέλους να μπουν στη σωστή φορολογική βάση και να διορθωθούν οι αδικίες του παρελθόντος.

Το μεγάλο αυτοκίνητο για μια πολύτεκνη οικογένεια (η δικιά μου αποτελείται από 8 μέλη) είναι μια ανάγκη ανάλογη με αυτή ενός μικρού αυτοκινήτου για μια μικρότερη οικογένεια. Η ανάγκη αυτή αναγνωρίζεται από την πολιτεία κατά την αγορά του αυτοκινήτου όπου τα τέλη ταξινόμησης εκπίπτουν. Στη συνέχεια όμως η φορολόγηση μέσω των τελών κυκλοφορίας δείχνει αδιαφορία έως και αναλγησία: φορολογείται υπερπολλαπλάσια, το ίδιο με ένα αυτοκίνητο πολυτελείας μεγάλου κυβισμού με σκοπό την αναψυχή. Σας θυμίζω, το πολυτεκνικό αυτοκίνητο δεν είναι για να πηγαίνει η οικογένεια για σκι στην Αράχοβα ούτε για σαφάρι στην Αφρική, τα παιδιά μας πάμε και φέρνουμε στο σχολείο και άντε να πάμε καμιά βόλτα στο χωριό το καλοκαίρι με το αυτοκίνητο γεμάτο από κόσμο και πράγματα…

Σας επισημαίνω ότι αυτό αποτελεί μια από τις λεπτομέρειες του θέματος της εξοντωτικής, άδικης και αντισυνταγματικής υπερφορολόγησης της πολύτεκνης οικογένειας. Εξοντωτικής όπως για όλους τους συμπολίτες μας. Άδικης γιατί καταναλώνουμε περισσότερο και πληρώνουμε περισσότερους έμμεσους φόρους. Άδικης γιατί ανεβαίνουμε τις φορολογικές κλίμακες πολυτελούς διαβίωσης και εισοδηματικών κριτηρίων δυσανάλογα με το ποσοστό χρήσης των εισοδημάτων μας για βασικές βιοτικές ανάγκες. Αντισυνταγματικής γιατί η πολιτεία δεν πληρεί την συνταγματική της υποχρέωση για προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, της εκπόνησης σοβαρής δημογραφικής πολιτικής, καθώς και της φορολόγησης ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του πολίτη.

Σε εμάς τους πολύτεκνους, πολλά από τα μέτρα των τελευταίων ετών μας προκαλούν απορία αλλά και την αίσθηση ότι διωκόμαστε. Μαζί με τα μέτρα για τα οποία δίνεται μια επιφανειακή και εύκολη απάντηση, αυτή της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, παίρνονται και μέτρα οικονομικά ανέξοδα: Κατάργηση ευνοϊκών ρυθμίσεων στις προσλήψεις στο δημόσιο, στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, στις μεταγραφές των φοιτητών.

Παρακαλούμε να συμβάλλετε προς την κατεύθυνση διόρθωσης των αδικιών αυτών καταργώντας τα υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας για τα μεγάλα πολυτεκνικά αυτοκίνητα σύμφωνα με την εξαγγελία του πρωθυπουργού:

https://left.gr/news/altsipras-oi-polyteknoi-itan-apo-ta-megalytera-thymata-ton-antikoinonikon-perikopon-tha

Με τιμή,

Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος
Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, πατέρας έξι παιδιών
Αναστάσεως 50, 156 69 Παπάγου

Ετικέτες: , , , ,


Αρέσει σε %d bloggers: